Скасування недоторканності без незалежних судів загрожує демократії і свободі

«Скасування депутатського імунітету повинно відбутися разом із реформами, які гарантуватимуть незалежність прокурорів та судів, що історично було проблемою в Україні. Так що скасування недоторканності – це правильний перший крок, але це не повинно бути останнім кроком. Правоохоронні органи не повинні бути втягнуті у політику, правоохоронні органи повинні піклуватися виключно питаннями дотримання закону», – зауважує старший експерт Центру європейської політики Браян Вітмор.

Про це йдеться в матеріалі Радіо Свобода, оприлюдненому ще до нинішнього голосування.

Спроби відмовитись від депутатської недоторканності в Україні були і у минулому – втім, невдалі.

Венеціанська комісія у 2015 році дійшла висновку, що повне скасування депутатського імунітету в країнах із вразливою демократією, якою є Україна, може бути небезпечним для функціонування та автономії парламенту.

Деякі експерти зауважують, що сьогодні такий крок особливо небезпечний – президент Зеленський вже консолідував владу, отримавши більшість у парламенті, та може використати зняття недоторканності для переслідування опозиційних депутатів.

Рубання гордієвого вузла, а не вирішення проблеми

Голова правління Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська вважає, що зняття недоторканності з нардепів – це спроба "рубати гордіїв вузол", а не "вирішити проблему, зберігаючи баланс".

"Мантра про зняття депутатської недоторканності є ефектом плацебо щодо реалізації запиту на справедливість від народу України... Підігріте політиками суспільство бачить у рішенні про позбавлення парламентарів імунітету наближення їх до народу, або можливість притягнення їх до відповідальності за вчинення злочинів. Втім, вирішили рубати Гордіїв вузол сокирою, а не розв'язати проблему, зберігаючи баланс", – написала Айвазовська.

Вона зазначила, що європейські практики передбачають переважно обмежений імунітет, а не повну його відсутність. Зокрема, парламентаря без дозволу парламенту можна затримати на місці злочину або протягом наступного дня після його вчинення. Однак для здійснення слідчих дій, прослуховування тощо потрібно звертатися до парламенту.

Без недоторканності важче було б із Майданом

Дмитро Федоренко, головний редактор видання Наш Київ, пише:

Без цієї норми Майдан був би майже неможливим. Треба, звичайно, вивчити, що саме ви там проголосували і в якій редакції, але щось мені здається, що з цього моменту про незалежність нардепів можна забути.

Опозиційні депутати від тієї ж Свободи організовували підвоз палива, провіанту, дров. Організовували приймальні в наметах. Стояли в перших рядах в силових протистояннях. Витягали прямо з рук силовиків активістів.

І вели перемовини з ментами прямо на передовій. І це все завдяки тому, що їх не можна було влупити кийком або паконути так само, як і всіх інших. Зараз мабуть можна, але не точно".

Норма про скасування недоторканності почне діяти буквально через декілька днів з моменту публікації змін у виданні "Голос України".

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

конституція Рада зеленський

Знак гривні
Знак гривні