СІЗО Москви підтвердило, що до них перевели українських політв'язнів - але правозахисників до них не пускають

У "Лефортово" підтвердили, що у них перебувають Балух, Карпюк, Клих, Кольченко та Сущенко.

Член російської Громадської спостережної комісії Євген Єнікєєв заявив, що в СІЗО "Лефортово" йому не дали зустрітися з українськими політв'язнями Володимиром Балухом, Миколою Карпюком, Станіславом Клихом, Олександром Кольченком і Романом Сущенком, мотивуючи відмову спершу нібито їхнім небажанням спілкуватися, а згодом нібито аварією.

Про це пише видання Гордон.

"Нам про це усно сказав заступник начальника СІЗО "Лефортово" щодо режиму Олександр Ханов. Він підтвердив таких засуджених: це [Володимир] Балух, [Микола] Карпюк, [Станіслав] Клих, [Олександр] Кольченко й [Роман] Сущенко. Водночас він сказав, що [Павла] Гриба немає, хоча для нього вчора прийняли передачу. Тому, найімовірніше, якщо все-таки йому передачку прийняли, то він повинен бути там", – сказав Єнікєєв.

Він підкреслив, що не може побачитися із в'язнями, тому що вони всі нібито написали заяви про відмову спілкуватися.

"Я намагався в "Лефортово" побачитися із п'ятьма засудженими в Росії українцями. У СІЗО нас пустили, а от поспілкуватися і навіть побачити цих людей – нам не дозволили. Сказали, що нібито всі вони написали заяви, що вони ні з ким спілкуватися не хочуть. Заяви нам не показали, мотивуючи тим, що їх вже прикріплено в особисті справи. Водночас раніше, із 2016 року, відколи я в комісії, нас зазвичай у таких ситуаціях вели в камеру, ми і представники адміністрації СІЗО запитували в'язнів, чи бажають вони спілкуватися", – зазначив Єнікєєв.

У СІЗО члену ГСК також сказали, що не можуть організувати зустріч з ув'язненими нібито через аварію з водонагрівальним обладнанням.

"Сьогодні нам відмовила навідріз, це нас дуже турбує. Це безпрецедентно і дивно. Єдине, із чим я можу це пов'язувати: вони сказали, що у них сьогодні сталася аварія з водонагрівальним обладнанням, щось у них згоріло, і вони зараз усувають аварію. Тому, сказали, приходьте завтра. Це може бути якимось поясненням. А проте, у законі для нас у цьому плані жодних обмежень немає. Єдине обмеження для нас, коли ми не можемо потрапити до ув'язненого, якщо з ним проводять якісь слідчі дії або він на суді. Спочатку нам сказали, що вони відмовилися і написали заяви, потім сказали, що у нас тут аварія", – додав Єнікєєв.

20 серпня російська правозахисниця і журналістка Вікторія Івлєва повідомила, що в СІЗО "Лефортово" у Москві у неї прийняли передачі для Балуха, Клиха, Кольченка, Гриба і Карпюка.

21 серпня, за словами Івлєвої, адміністрація "Лефортово" прийняла передачі для Сущенка, Олексія Сизоновича та Євгена Панова.

За даними агентства "Інтерфакс", Росія може видати Україні Балуха, Клиха, Кольченка, Гриба і Карпюка для відбування на батьківщині покарання, призначеного російськими судами.

крим росія окупація анексія репресії

Знак гривні
Знак гривні