Китайцям таки збираються продати Мотор-Січ. Раніше СБУ запобігала цьому з міркувань нацбезпеки

Китайські компанії Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group в разі отримання дозволу Антимонопольного комітету на покупку понад 50% акцій компанії "Мотор Січ" нададуть авіабудівній галузі України грантове фінансування на суму 100 мільйонів доларів.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в уряді, - передає Економічна правда.

"Надходження цих коштів до спеціального фонду вже передбачено пунктом 9 статті 11 закону про держбюджет України на 2019 рік - 2,8 млрд грн за курсом на момент прийняття держбюджету", - сказав співрозмовник агентства.

Він зазначив, що ця умова - одне з ключових в узгоджених в уряді домовленостях між китайськими інвесторами і "Укроборонпромом", разом з передачею українській держкорпорації блокуючого пакета в розмірі понад 25% акцій з метою спільного управління "Мотор Січчю".

Джерело нагадало, що зазначений проект з питань розвитку авіадвигунового виробництва в Україні і будівництва великовузлового виробництва в китайському м. Чунцин було розпочато в 2015 році на базі договорів про співпрацю між "Мотор Січ", Skyrizon і Xinwei Group.

В його рамках українське підприємство в 2016 році вже отримало пільгове кредитне фінансування в розмірі 100 млн доларів, а в Чунцині до теперішнього часу розпочато будівництво складального виробництва.

Базовим документом за проектом є договір про співпрацю від 27 квітня 2018 року між Україною в особі "Укроборонпрому" і групами компаній Skyrizon і Xinwei, який пройшов незалежну експертизу за британським правом однієї з найбільших світових юридичних компаній, зазначив співрозмовник агентства.

За його словами, 7 червня цього року в АМКУ було подано спільну заяву від імені держави Україна в особі "Укроборонпрому" і китайських компаній Skyrizon та Xinwei про концентрацію відповідно понад 25% і 50% акцій "Мотор Січі" з метою спільного управління і контролю над підприємством.

Потім 19 червня підписано основний пакет договорів, який вступить в силу автоматично на основі позитивного рішення антимонопольного відомства, якому він також переданий для вивчення, додало джерело.

АМКУ на початку липня повідомив про відкриття справи за даною концентрацією для її поглибленого дослідження і прийом зауважень та пропозицій до 22 липня, проте остаточне рішення відомства поки відсутнє.

Раніше СБУ виступала проти

Як писав День, у 2017 році Служба безпеки України призупинила продаж контрольного пакета акцій запорізького підприємства «Мотор Січ» китайському мільярдеру. Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання головного слідчого управління СБУ про арешт близько 56% акцій «Мотор Січ».

Слідчі встановили, що 2016 року народний депутат В’ячеслав Богуслаєв у змові з громадянином Китаю — власником китайської компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd, продав свої акції на користь довірених осіб цього китайського громадянина й афілійованих із ним компаній. До цієї оборудки В’ячеслав Богуслаєв особисто і через пов’язані компанії володів 48,8% акцій «Мотор Січ». Оборудка дозволила китайському підприємцеві сконцентрувати у своїй власності 56% акцій «Мотор Січ».

Відправною точкою розслідування стало 9 червня цього року, коли до Антимонопольного комітету надійшла заява від компаній Skyrizon Aircraft Holdings Limited на отримання дозволу на концентрацію акцій «Мотор Січ». Ця компанія через одну з гонконгівських фірм належить названій вище Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. У заяві зазначалося, що планується концентрація пакета акцій «Мотор Січ», які належать низці офшорних компаній та одному з громадян Китаю (5,01%). У сукупності цим фірмам і фізособі належить 56% «Мотор Січ». Ці акції й були заарештовані судом.

«Мотор Січ», як відомо, є виконавцем державного оборонного замовлення з ремонту й модернізації авіаційної техніки. Підприємство бере участь у розробці, ремонті, модернізації і відновленні авіаційної техніки ЗСУ. Отож АМКУ вже 12 липня звернувся до СБУ. У своєму листі комітет зазначив, що придбання акцій «Мотор Січ» відбулося без схвалення АМКУ. На думку відомства, це може свідчити про наявність ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції. У своєму листі АМКУ вказав на необхідність вживання заходів. Важливо також, що 6 квітня 2016 року «Мотор Січ» отримало від Skyrizon Aircraft Holdings Limited $100 мільйонів під 0,3% річних на 10 років. Видача цього кредиту, на думку експертів, може бути завуальованим способом продажу компанії.

Як виглядає ця ситуація з юридичної точки зору? На це запитання в коментарі «Дню» відповідав партнер компанії «Ілляшев та партнери» Роман Марченко. «Якщо суд накладає на акції арешт, то хранитель акцій не може в системі реєстру перевести акції з рахунку власника на рахунок покупця, — сказав «Дню» юрист. — Операцію з купівлі-продажу за наявності судового арешту без порушення законодавства завершити неможливо. Але можуть бути якісь невідомі нам механізми і домовленості. Вони, звичайно, існують, і варіантів, як завуалювати таку оборудку і не показати публіці, як вона завершується, дуже багато. Але деталей цієї оборудки я не знаю...»

Що стосується кредиту, отриманого українським підприємством від китайської сторони, і припущення про те, що це може бути завуальованою формою продажу, то Марченко зазначає, що в такому разі має йтися про злочинну змову, але, за його словами, «у нас немає абсолютно ніяких фактів, щоб про це заявляти».

"Мотор Січ" - один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок.

Постачає продукцію більш ніж в 100 країн світу.

За підсумками 2018 року підприємство знизило чистий прибуток в 2,1 рази - до 1,857 млрд грн.

"Мотор-Січ" контролюється колишнім народним депутатом В’ячеславом Богуслаєвим.

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

Китай авіація запоріжжя бізнес

Знак гривні
Знак гривні