СБУ: Гримчак та його помічник вимагали 1,1 млн доларів хабаря, вони затримані

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак та його помічник затримані в справі про вимагання 1,1 мільйона доларів хабаря, повідомила Служба безпеки України.

«Затриманні вимагали хабар на суму 1,1 млн доларів від підприємця за нібито сприяння у прийнятті рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави. Під час одержання частини коштів у розмірі 480 тисяч доларів вони були затримані «на гарячому», – розповіли в СБУ.

Їм інкримінують злочин, передбачений статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Реакція Гримчака на звинувачення правоохоронців наразі невідома.

Його дружина Юлія Гримчак повідомляла про обшуки в їхній оселі.

Юрій Гримчак і його спільник вимагали хабар за обіцянку вплинути на суддів Верховного суду, а також за вплив на посадових осіб Міністерства культури України та Київської міськдержадміністрації.

Про це на своїй сторінці в мережі Facebook повідомив прес-секретар Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко, передає Цензор.НЕТ.

"За результатами попереднього розслідування встановлено, що вказані особи, за обіцянку забезпечити вплив на суддів ВСУ щодо винесення рішення на користь зацікавленої особи, а також за здійснення впливу на відповідних посадових осіб Мінкультури та КМДА, шляхом використання своїх службових повноважень, вчинили злочинні дії, спрямовані на заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, шляхом обману та зловживання довірою, в загальній сумі 1,1 млн доларів США", - написав Лисенко.

Він нагадав, що 14 серпня під час отримання частини коштів в сумі 480 тис. доларів Гримчак і його довірена особа О. були затримані. Вони підозрюються в скоєнні злочину за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

Прокурор Юрій Луценко на своїй сторінці в Фейсбук повідомив, що Гримчак і його помічники "вимагали гроші за вплив на рішення судів і чиновників Мінкультури для ухвалення замовних рішень".

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб заявило про те, що затримання Гримчака не стосується діяльності міністерства і не пов'язане з виконанням ним посадових обов'язків як заступника міністра. У міністерстві уточнили, що повідомлення про затримання "помічника заступника міністра" не є коректним, оскільки в штатному розкладі МінТОТ немає посади "помічник заступника міністра".

Використано матеріалиРадіо Свобода

сбу кримінал гримчак

Знак гривні
Знак гривні