У середу Кабмін Гройсмана може забрати у мера реальну владу в Києві - як за Януковича

Кабінет Міністрів 14 серпня збереться на засідання після тритижневої перерви.

Про це йдеться на сайті уряду. Засідання розпочнеться об 11:00, воно відбудеться під головуванням прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

24 липня в Кабмін надійшло подання з Офісу президента з проханням погодити звільнення Кличка. Гройсман обіцяв винести це питання на найближче засідання, після чого пішов у відпустку.

Нагадаємо, що реальну виконавчу владу в Києві має голова КМДА, якого призначає президент, тоді як обраний мер займається міськрадою і виконує представницькі функції.

2003 року Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою.

Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за яку голосували кияни. В результаті цього в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації замінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в місті.

У травні 2014 року мером Києва обрали Віталія Кличка, і новий президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його головою КМДА. Існують припущення, що це було частиною так званих "Віденських угод" між Порошенком і Кличком.

ЛБ

богдан зеленський гройсман узурпація кличко

Знак гривні
Знак гривні