Тітушки та зростання насильства. Чому протести в Гонконгу дедалі більше нагадують Майдан (ФОТО, ВІДЕО)

Все до болю схоже. Протест, який почався зі співів у піднесеному настрої - переходить у протест, який дедалі більше визначається поліцейським насильством, війною пропаганди й навіть нападами найманих бандитів на протестувальників - траєкторія протестів у Гонконгу починає нагадувати Євромайдан в Україні.

Про це пише Quartz.

Мало який з численних протестів у світі резонує з гонконгзькими так, як Євромайдан. Він почався за кілька місяців до "руху парасольок" - а через п'ять років, коли в Гонконгу почався протест зі значно вищими "ставками" й інтенсивністю, український досвід здається ще більш знайомим і повчальним.

Документальний фільм "Зима у вогні", номінований на Оскар - одна з точок відліку й обговорення для багатьох протестувальників у Гонконгу.

"Протестувальники в Гонконгу зацікавлені Майданом, бо він для них дуже повчальний. Це Давид проти Голіафа. Протестувальники в Гонконгу справді захоплюються українськими за їхню стратегію й незламний дух опору", - каже Lee Ngao, адміністратор сторінки Resistance Live Media, яка висвітлює протести в Гонконгу.

Давид і Голіаф - порівняння, яким часто описують конфлікт в Україні. Росія й Китай - Голіаф, який використовує насильство для придушення протестів.

Брутальні сцени цього місяця, коли бандити зі зброєю б'ють людей на станції електрички в Гонконгу, шокуюче знайомі тим, хто стежить за ситуацією у Східній Європі. Цих бандитів порівнювали з "тітушками" - термін, який використовують українці для молодиків спортивної статури, яких, як вважають, наймала держава для нападів на продемократичних протетувальників та журналістів:


Схожість навіть у тому, що Євромайдан і рух парасольок почалися як студентський протест, спершу мирний та піднесений, зі співами та "певною мірою наївності".

Наразі є одна важлива різниця: в Гонконгу не було смертельних випадків. Поліція наразі відповідає на те, що вона називає "насильством з боку протестувальників", лише сльозогінним газом і кийками. Але вже перейшли до гумових куль.

"Протести в Гонконгу на 90% нагадують українські. Єдина різниця - в Гонконгу поки що не використовували справжні кулі", - написав Zuki Po, користувач Фейсбук.

Поліція вже дала знати, що готова вдаватися до дедалі "потужнішої" тактики "контролю над натовпом".

Наразі також Пекін не говорив про армію - на відміну від Росії, яка прислала свої війська спершу в Крим, а потім і на Донбас.

Але, дивлячись на сцени штурму протестувальниками парламенту в Гонконгу, протестувальники кажуть: "Це нагадує фільм, де люди казали, що готові загинути. Й вони таки гинули".

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

протести майдан гонконг

Знак гривні
Знак гривні