Кому вберегли мандати Полякова, морожені кури й молода вовчиця. А також, звісно, благодійні фонди (ОГЛЯД)

У Раді наступного скликання не буде багатьох динозаврів політики. Завдяки тренду на нові обличчя свої місця в парламенті втратили Сергій Ківалов, Вячеслав Богуслаєв, Костянтин Жеваго, двоє з трьох братів Балог, Олександр Третьяков та інші політики. Зберегти свої мандати вдалося тільки 38 мажоритарникам восьмого скликання. І те, що вони робили в округах, і способи їхньої агітації таки доводить, що мажоритарка в Україні має вмерти.

Лесик Довгий, на відміну від багатьох інших засівальників, не продув

Про це пише Тетяна Ніколаєнко для Цензора:

ПРОДАЙТЕ ГОЛОС ЗА МОРОЖЕНУ КУРКУ

На Вінничині цього разу в Раду переобрались лише 2 народних депутати з 8, що балотувались. Зокрема, Петро Юрчишин в 13 окрузі та Микола Кучер у 17. Обоє були у фракції БПП.

Юрчишин вже втретє балотується на окрузі, але в 2012 програв Миколі Катеринчуку. Підприємство його родини "Візит" займається розведеням племінної худоби. Депутат отримав одні з найбільших аграрних дотацій і щедро вкладався в те, що називають засіванням округу.

Кучер до обрання в Раду з 2013 до 2014 року був директором Департаменту виробництва продукції рослинництва і тваринництва ПАТ "Миронівський хлібопродукт". Депутат працював на окрузі традиційно – концерти, подарунки, медогляди. Розміщував публікації, що він "найвідповідальніший мажоритарник".

Але головним трендом цих виборів стало роздавання курей в обмін на персональні дані.

До речі, в 15 окрузі обралась кучерова донька - Лариса Білозір, вона ж невістка Оксани Білозір. Разом з татом Білозір до виборів пропіарилась на OperaFest Tulchyn, який організовувала ОДА.

На Волині також перемогли три народні депутати попередньої каденції. Двох – Ігоря Гузя (екс-Народний фронт) та Ірину Костанкевич пов’язують з бізнес-партнером Коломойського Ігорем Палицею, який керує облрадою, а тепер і сам обрався у парламент у 22 окрузі.

Ще один переможець – представник групи "Континіум", бізнес-партнер покійного Ігоря Єремєєва та опонент Палиці Степан Івахів.

На Дніпропетровщині всі округи, крім одного, взяла партія "Слуга народу". Там на 37 окрузі переміг Дмитро Шпенов.

Він колишній регіонал, був у фракції Опоблоку, але на вибори пішов самовисуванцем. Всі ці роки він щедро засівав округ від благодійного фонду "Добрі діла". Проти нього "Слуга народу" виставила підприємця Ігоря Фартушного. Але йому не вдалось набрати достатньо голосів, адже в нього був клон Фартушний, два кандидати від ОО "Слуга народу" і ще двоє від підприємства "Зе! Слуга народу". Справжньому Фартушному для перемоги не вистачало 1,5%.

Так от, їх з’їв якраз його клон з прізвищем Фартушний.

Але перемога соратника Зеленського могла б бути просто в одні ворота, якби не технологія зі "слугами". Клон "Слуги народу" Приходько забрав 5,14%, "ЗЕ! СЛУГА НАРОДА" Альона Товкун забрала ще 3,27%, Валентин Грижук від Громадського руху "СЛУГА НАРОДУ" - 2,83%, Антон Кравченко від Громадської організації "Громадський рух "СЛУГА НАРОДУ" - 2,57%.

На Донеччині до Ради обрались 4 депутати.

Юрій Солод з "Опозиційної платформи За життя" переміг на 47 окрузі. Ще в 2016 жодного разу не проводив прийомів на окрузі. Але перед виборами став там активно піаритися. Солод опублікував на своїй сторінці Facebook інформацію про ремонт квартир у будинку, який було пошкоджено у результаті воєнних дій у Слов’янську. Відповідний допис супроводжувався коментарем депутата: "Головне, що наша робота не була марною". В іншій публікації нардеп повідомив, що взяв на депутатський контроль план реконструкції школи №11 у м. Слов'янськ.

У 48 окрузі переміг депутат від БПП Максим Єфімов. За останні 5 років він скупив чимало активів Януковича – від пакету акцій Донбасенерго до КВЦ "Парковий", де всі вибори був штаб Зеленського. Єфімов займався формуванням всіх комісій на вибори від Порошенка, тому й до парламентських був готовий краще за інших.

Крім того, він добре піарився на субвенціях, за що потрапив у моніторинги ОПОРИ. Наприклад, у Краматорську триває ремонт саду Бернадського. А на сайті "Наш Краматорськ" зазначено, що ідею його реконструкції запропонував Максим Єфімов. А ще депутат-кандидат любив пригостити виборців пивом.

"Виберіть – буду і надалі допомагати. Не виберете – допомагати буде хтось інший", – наводить слова кандидата "Опора".

Виборці почули – Єфімов переміг з великим відривом, хоча понад 5% у нього забрав клон з таким самим ім'ям і прізвищем.

На 57 окрузі в Раду знову обрався Вадим Новінський. Це його друга мажоритарка після Севастополя у 2013-му. До того ж, іти по округу, а не в списку Опоблоку, він вирішив в останній момент. Але пішов по кальміуському району Маріуполя, де міг розраховувати на голоси працівників "Азовсталі" і ММЦ Ілліча. В принципі, цей зв'язок і вирішив долю виборів на цьому окрузі.

Новінський отримав 42,64% (29993 голосів). На другому місці в цьому окрузі виявився представник "Слуги народу" В'ячеслав Салгалов – за нього віддали голоси 24,10% виборців (16949 голосів).

Ще один депутат, який переобрався в окрузі на Донеччині – екс-представник БПП Валерій Лубінець. Він випередив кандидата від "Опозиційної платформи — За життя", генерального продюсера телеканалу "112 Україна" Артема Марчевського.

Лубінець вдруге, тепер вже самовисуванцем, переміг у Волновасі. Майже напередодні виборів у місті було розміщено 10 лавок від Лубінця. До цього наредеп активно піарився на роздачі державних субвенцій – писав про урочисті відкриття дитячих садочків та футбольних полів у Волноваському районі.

На Житомирщині в Раду переробрався лише один депутат, Володимир Арешонков. Він виграв і у свого конкурента нардепа Сергія Пашинського, і у "Слуги народу" В'ячеслава Сігачова. Робота з округом була стандартно дотаційна. Перед виборами представники штабів Пашинського й Арешонкова ледь не побились, хто даруватиме подарунки на дні села.

А от на Закарпатті виборець виявився значно традиційнішим. І хоча двоє з трьох братів Балог програли свої округи, посівши непочесне 4 місце, а старший брат Віктора Балога вирвав перемогу в молодого Едгара Токара (до речі, племінника голови Мукачівської РДА Іллі Токара) з перевагою у 800 голосів, по області в Раду пройдуть 4 чинні народні депутати. Зокрема, депутат від БПП Роберт Горват, фронтовик Валерій Лунченко та Василь Петьовка, що розлаявся зі своїм кумом Балогою.

До речі, перед виборами всі троє – Василь Петьовка, Валерій Лунченко та Роберт Горват – звернулися до Голови Укравтодору Славоміра Новака з вимогою виділення для ремонту дороги Мукачево-Рогатин 500 млн грн. З початку року закарпатці кілька разів перекривали дорогу, вимагаючи її ремонту. Ремонтувати почали акурат перед виборами.

Втім, наприклад, Горват зміг вирвати лише сотню голосів у Олександра Пекаря, того самого, якого цитували як найбільший взірець неграмотності серед "Слуги народу".

НАПАД НА ЖУРНАЛІСТА І ПІДОЗРА У ВБИВСТВІ – НЕ ПРИВІД НЕ ПЕРЕОБРАТИСЯ

У Запорізький області з 9 округів лише в двох перемогли не "Слуги народу". Це мер Мелітополя Сергій Мінько та чинний депутат, що йшов від ОПЗЖ, Олександр Пономарьов. Журналістам він відомий тим, що забрав техніку в їхніх колег у Раді, а також підозрюється у причетності до вбивства Сармата.

Нардеп у Раді написав кілька запитів, а в останні роки піарився на будівництві доріг у Бердянську та інших здобутках соцеконому.

"Завдяки сприянню Олександра Пономарьова села Азовське, Нововасилівка, Роза та селище Шовкова отримають субвенцію з державного бюджету на здійснення проектів соціально-економічного розвитку. Таким чином бюджет Бердянського району в ТВО №78 поповниться на 2 млн 606 тис. грн", – повідомляла його сторінка перед виборами.

На Івано-Франківщині також переміг лише один депутат – найближчий соратник Арсенія Яценюка Андрій Іванчук.

5 років тому Іванчук провів по цьому округу Юрія Тимошенко. Але, зрозумівши кепські справи з рейтингом "Народного фронту", Іванчук став засівати округ під себе.

Як і багато інших мажоритарників, нардеп працював через благодійний фонд "Покуття". Іванчук не значиться у засновниках фонду, але там є, наприклад, його помічник Юрій Плекан.

Іванчук реставрував через фонд стару церкву в Коломиї, відбудував дзвінницю церкви св. Йосафата, роздав на останній Великлень 3 тисячі пасок.

Округ кілька років отримував найбільші субвенції в регіоні. Зокрема, за них побудували басейн "Н2О-CLASSIC" у Коломиї за 10 млн грн. Місцевий сайт "Коломия сьогодні" тоді писав, що це наймасштабніший український проект, спрямований на розвиток спорту, та що його втіленню посприяв Андрій Іванчук.

Перед виборами Іванчук підписав меморандум про співпрацю, в якому зобов'язався розв'язати нагальні потреби виборців одразу після обрання його народним депутатом.

У підсумку Іванчук відірвався від "Слуги народу" майже вдвічі.

На Київщині чинні депутати не виграли жодного округу.

На Кіровоградщині переміг один чинний нардеп – Олесь Довгий. Його конкурентом від Слуги народу був Артем Петрощук, пов'язаний з київським забудовником Андрієм Вавришем.

У понеділок представник "слуг" заявив, що його опонент виграв чесно і цього разу гречку не роздавав. Але оскільки Петрощук сам киянин, то він не в курсі, що Довгий робив 5 років на окрузі і як піарився на власній сторінці з хештегом 5 років разом.

Депутат десь 23 рази записав на свій рахунок ремонти, проведені за бюджетні ресурси.

На своїй сторінці у соціальних мережах та в ЗМІ Довгий всіляко підкреслював, що це саме за його сприяння відбувається ціла низка заходів – ремонт водогону, встановлення ігрових майданчиків, ремонт даху школи та будинку культури, закупівля комплексу тренажерів та спортивного обладнання, придбання комп'ютерної техніки для школи, встановлення вуличного освітлення та інше.

Навіть придбаний за бюджетний кошт електроскутер для фельдшерського-акушерського пункту депутат згадав під час зустрічі з людьми у селі Мар'янівка Онуфріївського району.

На своїй сторінці Довгий написав, що цієї кампанії відмовився від концертів і друкованої агітації, але це не завадило йому грати на саксофоні перед виборцями.

ЛУГАНЩИНА ШАХОВА – ЯК ВЗЯТИ ОБЛАСТЬ У ЦУКРОВУ СІТКУ

Єдиним депутатом, який зміг переобратися на Луганщині, став Сергій Шахов. Людина, яка ще в 2012 була лідером використання виборчих пірамід, він зміг пробитися до парламенту лише на довиборах у 2016.

Шахов так і продовжив працювати з округом через засівання. В останній тиждень травня мешканці регіону масово отримували благодійну допомогу у вигляді мішків із цукром від імені народного депутата та його благодійного фонду. Попередній раз 5-кілограмові пакунки роздавали у грудні. Тоді його фонд завіз у Новоайдар близько 20 тон цукру і роздачею охопив до 4 тисяч місцевих мешканців. І така схема діяла постійно. Не тільки з цукром, але іншими продуктами.

У листопаді минулого року у Сєверодонецьку поширювали листівки з інформацією, що відновлення руху зупиненого раніше електротранспорту відбулося за сприяння народного депутата Сергія Шахова.

Таким нехитрим, але дієвим методом Шахов привів до влади не лише себе, але ще ще представника свого фонду і члена партії "Наш край" Олександра Сухова та представника тієї ж політсили Сергія Вельможного. Ще один член команди Шахова посів друге місце у 106 окрузі.

Львівщина. Тут встановлено рекорд толерантності виборців до своїх депутатів – мандати зберегли 6 народних обранців.

Зокрема, у 116 округу переміг Микола Княжицький. У 119 Михайло Бондар з команди Андрія Парубія, у 120 зберіг мандат Ярослав Дубневич (його брат програв Галині Васильченко з "Голосу"), у 123 переобрався Тарас Батенко, у 125 Андрій Лопушанський та Андрій Кіт у 126.

Микола Княжицький до цього був списочником і вибрав округ досить пізно, до нього на 116 у Львові перемогла Ірина Подоляк від Самопомочі. Але нардеп вклався в білборди, дорогу поліграфію і пішов у двори.

Укропівець Тарас Батенко піарився на субвенціях для округу – місцеві ЗМІ регулярно публікували звіти про те, що збудовано за підтримки народного депутата - ремонт народного дому (250 тисяч гривень), реконструкція приміщення народного дому (140 тисяч гривень), благоустрій території у селі (36 тисяч гривень) та придбання техніки для навчально-виховного комплексу (10 тисяч гривень), ремонт даху фельдшерського-акушерського пункту у селі Велика Вільшаниця, Золочівської школи №1, встановлення дитячого майданчика, придбання УЗД-апарату та 9 ліжок для терапевтичного відділення лікарні.

Так само діяв і Адрій Лопушанський. Крім того він працював через свій благодійний фонд.

Соратник Андрія Парубія Михайло Бондар також хвалився субвенціями на свій округ. У червні він написав про залучення коштів на придбання установки для витяжки хребта і великих суглобів, встановлення котла та системи опалення, а також обладнання для лікування зору у дітей.

Ярослав Дубневич на пару з братом мали свій благодійний фонд. На його сторінці в червні повідомлялося про відкриття спортивного майданчика зі штучним покриттям, поїздку депутата на фронт та участь у відкритті дитячого садочка . Також піар про його "здобутки" поширювали і через сторінки інших людей у соцмережах. Крім того, Дубневич проводив зустрічі з виборцями, де обіцяв вирішити проблеми та привести інвесторів.

Щоправда, багато благодіянь Дубневича було зроблено за бюджетні кошти. Але про це тихо мовчали.

Миколаївщина не зберегла мандат жодному з чинних депутатів.

500 ГРН+КЛОН=ПЕРЕМОГА

На Одещині переобрались Олексій Гончаренко та Антон Кіссе. Гончаренко з мінімальним відривом виграв у представника "Слуги народу" Олександра Муконіна та мультимільйонера Леоніда Клімова. Людей останнього кілька разів ловили за спробами підкупу на окрузі.

Робота Гончаренка з виборцями не відрізнялась від тих, хто зміг переобратись в округах. У червні Олексій Гончаренко опублікував на своїй сторінці в Facebook фотографії зі святковим заходом для дітей в селі Ставки Подільського району. "На них видно, як кандидат 30 червня організував підвезення батьків з дітьми в маршрутному таксі, організував розміщення надувного батута, найняв двох аніматорів і дарував дітям настільні ігри", - повідомляє ОПОРА.

Також його команда виклала відео відкриття дитячих майданчиків у селах округу Кодимі і Ставках. Крім того, піарники кандидата запрошували молодь та дітей на безкоштовні перегляди мультиків та нових фільмів, а також організували концерт Тіни Кароль у Подольську. Гончаренко не лінувався ходити по базарах і розсилати привітання з днем народження.

І в піку Зеленському провів кампанію під гаслом "Зробимо це разом".

Антон Кіссе до цього двічі перемагав у своєму окрузі регіонала Ігоря Плохого, хоч той і літав до виборців на вертольоті. Цього разу Плохой відправив на вибори сина Руслана під брендом "Слуги народу". Але не допомогло.

Мунулого тижня Плохой-молодший звинуватив Кіссе у скупці голосів.

"Отже, #СеткаКіссе пішла повним ходом. Отримали оперативну інформацію, що в селі Залізничне в Болградському районі секретар сільради Світлана Гергі разом з якоюсь Оленою Славовою ходять селом і під підпис беруть з людей зобов'язання проголосувати за Кіссе за гроші. У них на це виділений бюджет. 500 гривень до виборів, ще 500 (гривень) - після", - написав Плохой.

Також ЗМІ повідомляли, що Кіссе виставив проти Руслана Плохого в окрузі №142 його "двійника" та однофамільця - Ігоря Плохого, якого до виборів звали Георгій Цонков. Пізніше з'ясувалося, що за висунення кандидатом у нардепи Кіссе начебто пообіцяв Плохому-Цонкову 20 тис. доларів.

Після виборів Плохой заявив, що приблизно 3% зіпсованих бюлетенів виявилися саме з його прізвищем, тому що члени комісії підмальовували зайву галочку, нібито виборці переплутали його із двійником.

Ну а народну любов Кіссе теж здобував у школах і дитсадках з подарунками.

На Полтавщині в Раду переобралися 2 народні депутати у 8 округах. Це Олег Кулініч та Юрій Шаповалов.

Як підрахувала Опора, протягом перших двох тижнів червня Кулініч відкрив 15 дитячих майданчиків в населених пунктах 147 виборчого округу. При цьому сам кандидат заявляв, що цей соціальний проект фінансується ним особисто.

Шаповалов у 2018 отримав на округ лише 5 мільйонів, тому боровся іншими методами. Він обіцяв виборцям закрити Біланівський ГЗК Жеваго. В попередній кампанії депутат обіцяв побудувати міст через Дніпро.

Крім того Шаповалов вочевидь виставив технічних кандидатів проти "Слуги", а програми цих кандидатів були набрані на тому ж комп’ютері, що і програма Шаповалова, пишуть місцеві ЗМІ. Що посіяти недовіру до конкурентів, наближене до нього видання "Автограф" писало то про чвари соратників Зеленського, то про конкуренцію Опоблок і За життя.

Слід зауважити, що в усьому окрузі кандидати Зе! Так чи інакше повзані з Шаповаловим. А племінник Шаповалова Олексій Мовчан виграв округ у самого Костянтина Жеваго.

На Рівненщині не переобрався жоден депутат.

На Сумщині зуміли переобратися лише два депутати – Андрій Деркач та Ігор Молоток. Останній використовував у своїй кампанії все той же прийом з субвенціями – інспекції доріг, ремонт та реконструкцію стадіону "Зірка", відкриття фонтану та спортивних майданчиків і таке інше.

Андрій Деркач давно приріс до свого округу. За влади Порошенка Деркач не отримував субвенції на свій округ, тому працював з виборцями через два свої фонди "Наше майбутнє" і "Серце на долоні". Зокрема, відкривав дитячий православний табір, брав участь у флешмобі з очищення міста, а в ЗМІ агітував за збереження фельдшерських пунктів у селах.

На Тернопіллі переміг лише один чинний депутат – Микола Люшняк. У минулому скликанні депутат БПП був лідером за кількістю поданих запитів щодо потреб регіону. У своєму ролику депутат хвалився 57 кілометрами відбудованих доріг та 10 мільйонами бюджетних грошей на потреби міст регіону. Також Люшняк обіцяє зробити Теребовлю туристичним центром Галичини.

На Харківщині зі старих депутатів перемогли лише Олександр Фельдман та Дмитро Шенцев.

Фельдман обирається в Раду з 2002 року. Він є власником відомого харківського ринку "Барабашово". Фельдман отримував одні з найбільших субвенції на Харківщині і показував їх як свої заслуги.

Шенцев працював на окрузі через свій фонд, який очолює його син. Фонд організовував свята, запрошував співаків на концерти, встановлював батути для дитячих розваг та організовував поїздки дітей до цирку і навіть вручав мотокоси комунальникам.

На Херсонщині також не зміг переобратися жоден депутат.

2 ТИСЯЧІ КОВБАСОК І ПОЛЯКОВА З БЕНЗОКОСОЮ

На Хмельниччині мандати зберегли Сергій Лабазюк, Віктор Бондар та Олександр Герега.

Схема роботи з виборцями теж була через "бюджетну гречку". Наприклад, округ Бондаря третій в країні за державними субвенціями у 2018.

Лабазюк показував у червні як свої заслуги відкриття гінекологічного відділення у лікарні та ремонт волочиського басейну.

Герега теж не відрізнявся креативом – серед останнього він поставив собі у заслугу відкриття в Городоцькій центральній районній лікарні нового лікувального корпусу на 120 ліжкомісць.

Герега, Лабазюк і Бондар всі ці роки працювали з округами через виборчі фонди. Наприклад, фондом Лабазюка в рамках кількох свят було роздано понад 3 тисячі порцій морозива, 2 тисячі ковбасок, тисячі різнокольорових кульок та надано для малечі в загальному 9 годин безкоштовних розваг на батутах.

На Черкащині переобрались Сергій Рудик та Антон Яценко.

Рудик на окрузі підтримував через благодійний фонд школи, інтернати, пенсіонерів, а також як і інші піарився на субвенціях.

Антон Яценко роками займається гречкосійством на окрузі, а цього разу не пошкодував грошей і на концерти Дзідзьо, Неангелів, Олі Полякової та навіть самого Олега Винника. Результат - рекордні 69%. Такого немає ні в кого.

Чернівецька область і Київ не дали шансів жодному старому депутату.

А на Чернігівщині переобрався тільки Валерій Давиденко. Минулого разу він обрався як представник партії "Заступ", тепер входить до партії "Наш край", хоча йшов самовисуванцем. Свого часу Давиденко добився переносу митного пункту з Чернігова в Козелець. 208 округ називають найбільш "загодованим" округом Чернігівщини, а до кінця правління Порошенка Давиденко мав найбільший вплив на керівництво області.

Не можна сказати, що ці депутати були найбільшими засівальниками.

Часто "слуги" знесли і тих, хто не гірше засівав округ. Але вочевидь саме тут рівень засіву переважив бажання новизни.

вибори-19 корупція

Знак гривні
Знак гривні