До Ради попередньо проходять п'ять партій: дані екзит-полу близькі до наших агрегованих рейтингів (ІНФОГРАФІКА)

За даними Національного екзит-полу, до Верховної Ради на позачергових виборах, як і очікувалося, за пропорційною частиною проходять "Слуга народу", "ОПЗЖ", "Європейська солідарність", "Батьківщина" й "Голос":

Національний екзит-пол проводили "Демініціативи", КМІС та Центр Разумкова. Методом "таємного голосування" було опитано 10 551 респондент на 300 виборчих дільницях.

Дані інших екзит-полів відрізняються в межах статистичної похибки. Так само в межах похибки — наші агреговані рейтинги.

Пропорційна частина

Ось такими є збірні рейтинги за даними всіх гідних довіри соціологів (без псевдосоціологів). Останні рейтинги були станом на позавчора — останній день перед днем тиші:

На графіках — моделювання кількості місць у Раді, які можуть взяти різні політсили на основі результатів нашої агрегованої моделі:

Мажоритарна частина

За пропорційною системою обирається лише половина депутатів. У якості експерименту ми також створили математичну модель, яка прогнозує приблизну кількість мажоритарників від кожної сили:

Найвищий стовпчик означає найбільш імовірний результат

Модель передбачає, що найбільша кількість депутатів-мажоритарників буде самовисуванцями. Ми перевірили, хто ці люди. Виявилось, абсолютна більшість самовисуванців-фаворитів на своїх округах — це колишні депутати, які вже обирались на цих округах, таких 80%.

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

інфографіка вибори рада-19

Знак гривні
Знак гривні