Парубій на останньому засіданні Ради виступив із підсумковою промовою. Варто прочитати

Голова Верховної Ради 8-го скликання Андрій Парубій завершив останнє пленарне засідання 10-ї сесії цього складу парламенту. Це відбулося у п'ятницю, в останній день пленарного засідання парламенту.

Вранці 12 липня парламент почав роботу з запізненням через малу кількість зареєстрованих депутатів. Спочатку в Раді зареєструвалися 203 нардепи.

Під загальний сміх присутніх Парубій оголосив: "Давайте, колеги, доб'ємо до 226-ти. Запросіть усіх у залу".

Після цього зареєструвалися 217 парламентарів, і вже з третьої спроби у сесійній залі зареєструвалися 229 нардепів.

Розпочали роботу з години запитань до уряду. Проте представників Кабінету міністрів теж було небагато.

Представляв уряд віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко, який розповів про реформу децентралізації, а потім відповів на запитання нардепів, яких теж ставало все менше.

Після години запитань до уряду парламентарі розглянули проект постанови 3112-1-П щодо скасування рішення про ухвалення Виборчого кодексу, який подали представники групи "Партія Відродження".

Голосування за проект було провалене, за нього віддали свої голоси лише два нардепи з необхідних 226.

Оголосивши запити нардепів, у Раді оголосили про завершення сесії. На той момент у сесійній залі було всього кілька десятків депутатів.

На закриття приїхав прем'єр-міністр Володимир Гройсман та члени уряду.

Із завершальною промовою виступив спікер, який заявив, що за ці роки парламентарі показали велику результативність.

За його словами, за цей час було проведено 580 пленарних засідань, ухвалено 2734 законодавчі акти, 977 законів та кодексів у цілому.

"Це статистика, яка демонструє результат… Але ми пам'ятаємо, як часто з усіх сил нам доводилось об'єднувати всіх, щоб вийти на успішне реформаторське рішення… Ми захищали країну від агресора і водночас реформували країну в усіх сферах життя", - сказав Парубій.

Він назвав низку важливих рішень, ухвалених Радою.

Зокрема, створення відкритої системи електронного декларування, Вищого антикорупційного суду, ухвалення закону про українську мову та інші.

Також він додав, що завдяки спільній координації президента Петра Порошенка, парламенту та МЗС вдавалося утримувати санкції проти РФ.

"Нас багато критикують і, напевне, є за що. Нам доводилось працювати у відчайдушних умовах усі ці роки... Але кожен з депутатів розумів відповідальність, яка була перед нами", - заявив Парубій.

"...Незважаючи на всі абсурдні ідеї, як от зачистити поле від тих, хто ці 5 років захищав Україну, і саме такі ідеї озвучив вчора президент, історія дасть оцінку нашим діям... Ми будували сучасний український дім", - сказав спікер.

Він подякував нардепам за спільну успішну роботу.

Згадав він і екс-прем'єра Арсенія Яценюка, і нинішнього прем'єра Володимир Гройсмана - і подякував їм за те, що працювали з парламентом і президентом як одна команда.

Парубій також подякував Петру Порошенку "за енергію й величезні зусилля з відбудови української армії, з отримання томосу" та за інші заслуги.

Голова ВР додав, хто б не був у парламенті після виборів, вони (нардепи восьмого скликання - ред.) будуть захищати Україну та її державність не тільки в Раді, а й "на майданах".

На завершення виступив прем'єр-міністр Гройсман, який подякував парламентарям за спільну успішну роботу з розбудови "європейської держави".

Після цього Парубій оголосив про закриття останнього пленарного засідання Верховної ради 8 скликання, і в залі пролунав Гімн.

Чергові вибори парламенту за законом мали б відбутися 27 жовтня 2019 року, але новообраний президент Володимир Зеленський заявив про розпуск Верховної Ради в день своєї інавгурації 20 травня.

Вже 24 травня в Україні розпочалася виборча кампанія до Верховної Ради.​ Позачергові вибори парламенту України відбудуться 21 липня.

Українська правда, Радіо Свобода

Рада парубій

Знак гривні
Знак гривні