Як Росія фінансує своїх європейських друзів. У цій серії: Італія, Сальвіні, Ліга Півночі, 65 млн доларів, і... відкат для російської сторони

Сьогодні видання Buzzfeed оприлюднило запис розмови, на якій російські посадовці обговорюють з правою рукою Маттео Сальвіні (зараз – віце-прем'єр Італії, очільник ультра-правої партії Ліга Норд) спосіб профінансувати виборчу кампанію цієї політичної сили.

Праву руку звати Жанлука Савоіні, він працює в Лізі Півночі (Lega Nord) з 1991 року і є довіреною особою, багаторічним фіксером для Маттео Сальвіні.

Нагадаємо, Сальвіні є одним із найбільш помітних союзників Путіна в ЄС, який неодноразово виступав за скасування санкцій, вважає анексію Криму законною та навіть відвідував окупований Крим у 2016 році.

На запису російські посадовці та їхні італійські колеги обговорюють продаж нафтопродуктів в Італію, на фірми-посередники, пов'язані з Сальвіні, якого називають європейським Трампом – із дисконтом у 4% (що при тих об'ємах та цінах принесло б ультра-правим союзникам Путіна 65 мільйонів доларів).

Розмова також йде, як і завжди в таких випадках, про створення нової Європи, що виступала б з Росією одним фронтом проти спільних ворогів: лібералів, мігрантів та чомусь залишками уряду Обами в керівництві США.

Пікантна деталь: між іншим, кремлівці обережно зондують грунт "як щодо дати і нам трохи грошей", тобто про відкат – на що італійці не заперечують за умови, що отримають свої 4%.

Нагадаємо, що нещодавно Ліга Норд отримала найбільше голосів у Європарламент серед усіх італійських партій.

Путін та Сальвіні в 2014 році, Alamy Stock Photo

італія путін росія друзі

Знак гривні
Знак гривні