Для Росії з любов'ю: Мотор Січ продає запчастини військовим РФ і працює в окупованому Криму й Донбасі (ВІДЕО)

Завод "Мотор Січ" нардепа В'ячеслава Богуслаєва постачає через посередників деталі для двигунів військовим РФ, працює в Криму і в окупованому Донбасі, йдеться в розслідуванні Bihus.info.

Представники підприємства "Мотор Січ" і особисто Богуслаєв раніше заявляли, що деталі українського виробництва дійсно експортують у Росію, однак встановлюють виключно на двигуни цивільної авіації.

Однак, за даними журналістів, російська компанія Богуслаєва "ВКМС" з 2015 по 2016 рік постачала деталі двигуна ТВ3-117 виробництва "Мотор Січ" російському 218-му авіаремонтному заводу. В одному з контрактів на постачання деталей, опублікованому на сайті російських держзакупівель у 2016 році, зазначено, що українські деталі на 218-й авіаремонтний завод замовляло військове представництво Міністерства оборони РФ. Зазначені в контракті ГОСТи визначають порядок приймання виключно військової техніки. Тобто, російська сторона брала українські деталі не як товари для цивільної авіації, а як деталі для експлуатації на військових гелікоптерах.

В 2018 році прямі постачання деталей двигунів у РФ із заводу "Мотор Січі" різко зупинилися, компанія почала відправляти безпосередньо в Росію тільки двигуни для газонокосарок, сепаратори для молока й обладнання для електростанцій.

Одночасно в 2018 році "Мотор Січ" почала масово постачати деталі для двигунів у Боснію і Герцеговину новоствореній компанії D.O.O Inzeniring BN. За 2018 рік "Мотор Січ" відправила на Балкани понад 600 вантажів з деталями для двигунів моделі ТВ3-117, які раніше йшли на 218-й авіаремонтний завод.

За даними міжнародної митної бази Importgenius, опісля ця боснійська компанія відправляла деталі для вертольотів у Росію на дві російські фірми Богуслаєва - "ВКМС" і "ВК-МС".

Російський авіаційний завод у тендерній документації засекретив переможців конкурсу на постачання деталей для двигунів ТВ3-117. Однак у контрактах на постачання зустрічаються деталі, які раніше українське підприємство постачало в Росію, а після 2018 року - в Боснію.

Крім того, журналісти стверджують, що підприємство Богуслаєва далі працює на непідконтрольній території Донбасу. До 2014 року одним із структурних підрозділів "Мотор Січі" був Сніжнянський машинобудівний завод. В 2014 році Сніжне окупували бойовики, на заводі створили базу для ремонту їхньої військової техніки.

У 2017 році "Мотор Січ" оголосив про "втрату контролю над управлінням активами відокремленого підрозділу "Сніжнянський машинобудівний завод". Богуслаєв пояснював, що Сніжнянський завод залишився у власності "Мотор Січі". При цьому завод передано в управління іншій компанії, оскільки "Мотор Січ" не може працювати в ОРДО відповідно до законів України.

Тоді ж на прохідній підприємства змінилася вивіска. Судячи з напису, новий керівник заводу - компанія "Авіатех". У документах на сайтах "ДНР" фірма фігурує як "ДФ ТОВ Авіатех".

У той же час, всередині підприємства все завішано стендами "Мотор Січі", а в одному з телевізійних сюжетів засвітився календар за 2019 рік із логотипом російської компанії Богуслаєва АТ "Борисфен".

ДФ "ТОВ Авіатех" - дочірня компанія російської фірми "Авіатех", вона зареєстрована в Ростові, а її власники - партнери по російському бізнесу Богуслаєва.

скандал бізнес

Знак гривні
Знак гривні