Українські спецслужби затримали, ймовірно на окупованій території, цінного свідка й можливого підозрюваного у збитті Боїнга MH17

Українські спецслужби затримали, а згодом київський суд заарештував колишнього начальника протиповітряної оборони Слов'янської бригади самопроголошеної "Донецької народної республіки" Володимира Цемаха. Його донька каже, що він був також начальником ППО у Сніжному, де збили малазійський Боїнг. ВВС повідомляє, що спецслужби провели спецоперацію з його затримання прямо на окупованій території.

архівне фото Цемаха - ВВС

Про арешт Українським Новинам сказав його адвокат Роман Гонтарев.

"Він перебуває в Києві під вартою в статусі підозрюваного", — повідомив захисник.

Цемаху обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 діб.

Адвокат зазначив, що буде зустрічатися з клієнтом і слідчим 5 липня.

Детальну інформацію він повідомити відмовився, пославшись на таємницю слідства.

Фото документа з сайту ВВС

Раніше сепаратистські ЗМІ повідомили, що наприкінці червня українські спецпризначенці затримали Цемаха в окупованому Сніжному (Донецької області), оглушили його й вивезли під виглядом паралізованого пенсіонера на підконтрольну Україні територію.

Вони розходяться в тому, чи зробила затримання СБУ, чи спецпідрозділ Сил спеціальних операцій.

Цемах як екс-начальник ППО бойовиків може бути цінним свідком у справі про катастрофу літака Malaysia Airlines рейсу МН17, збитого зенітно-ракетним комплексом "Бук" 17 липня 2014 року в Донецькій області.

Глибоко з окупованої території

Дочка Володимира Цемаха Марія розповіла Бі-Бі-Сі, що першою зникнення колишнього військового помітила його дружина, яка повернулася 27 червня з роботи і виявила вдома сліди крові й боротьби.

Наступну добу його родичі намагалися організувати пошуки зниклого, а до вечора 28 червня отримали лист від адвоката з Києва, що на наступний день суд розгляне питання про арешт Цемаху.

Затриманому було пред'явлено обвинувачення за частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу України - "Створення терористичної групи чи терористичної організації".

Якщо вина Цемаха буде доведена, йому загрожує від восьми до п'ятнадцяти років позбавлення волі. Поки суд прийняв рішення про його арешт на два місяці — до кінця серпня.

Операцію із затримання Цемаха українські спецслужби провели глибоко в тилу від лінії зіткнення.

Сніжне знаходиться в 20 км від кордону з Росією, найближча точка на лінії зіткнення — приблизно за 45 км від міста. До найближчого КПП "Майорське", через яку перетинають лінію зіткнення, ще більше — 80 км.

До кінця не зрозуміло, як його перевозили. Одні стверджують, що в обхід КПП.

У телеграм-каналах, де через кілька днів після зникнення вперше почали обговорювати можливе затримання Цемаха українськими спецслужбами, висували й інші версії.

Так, донецький "політолог" Роман Манекін, який одним з перших розповів про можливе затримання Цемаха в своєму блозі, написав з посиланням на колишнього товариша по службі зниклого, що він "на власній машині був вивезений через один з пунктів пропусків (" Мар'їнка ") на візку під виглядом паралізованого батька за підробленими документами".

Затриманий у Києві - фото з сайту ВВС

Більше на ВВС

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

mh17 сбу

Знак гривні
Знак гривні