Слідом за скасуванням реєстрації Клюєва - ГПУ вимагає скасувати реєстрацію Кузьміна

"35-й номер у списку партії «Опозиційна платформа - За життя» так і залишиться кандидатом?" - публічно запитує Генпрокуратура.

Прес-секретар Генерального прокурора Лариса Сарган звернулася до Центральної виборчої комісії з питанням: якщо вони скасували реєстрацію кандидатами на вибори в Раду Андрія Клюєва і Анатолія Шарія, то де аналогічне рішення щодо ексзаступника голови Генпрокуратури Рената Кузьміна?

Про це вона написала у фейсбуці.

"А що з Кузьміним? Шановна ЦВК. Вчора була скасована реєстрація двох одіозних кандидатів - по мажоритарці А. Клюєва і за списком А. Шарія. Питання: Ренат Кузьмін - 35-й номер у списку партії «Опозиційна платформа - за життя» - так і залишиться кандидатом? І стане народним депутатом України, який останні п'ять років переховувався на тимчасово окупованій території Криму, а в окремі періоди - в Росії?" - зазначила Сарган.

Вона також підкреслила, що ГПУ передала ЦВК інформацію щодо Кузьміна ще 20 червня.

Нагадаємо, Кузьмін обіймав посаду першого заступника генпрокурора (Віктора Пшонки) з 2010 по 2014 роки. Під його керівництвом були порушені кримінальні справи проти Юлії Тимошенко, Юрія Луценка з подальшим засудженням і Леоніда Кучми.

ГПУ підозрює Кузьміна в скоєнні низки злочинів. Зокрема, проти нього розслідуються кримінальні провадження за ч. 3 ст. 371 Кримінального кодексу (незаконне затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою). Вона передбачає позбавлення волі від 5 до 10 років. Крім того, проводиться розслідування за підозрою Кузьміна в організації 2010 року незаконного затримання колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка; також за звинуваченням у підбурюванні судді Печерського суду Києва до обрання Луценкові запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Кузьмін перебуває в державному розшуку. При цьому він зареєстрований кандидатом у депутати за списком партії "Опозиційна платформа - За життя".

3 липня СБУ провела перевірку перебування в Україні Клюєва, Шарія та Кузьміна протягом останніх п'яти років. Приводом для цього став запит спікера Ради Андрія Парубія. Також цього дня на Майдані в Києві відбулася акція "Досить терпіти" проти реєстрації одіозних кандидатів у депутати. Її організатори анонсували проведення ще однієї акції 4 липня - під Конституційним Судом України.

Увечері 3 липня ЦВК одноголосно скасувала реєстрацію Клюєва і Шарія. Про рішення щодо Кузьміна нічого не повідомлялося.

ЛБ

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

медведчук кузьмін вибори-19 прокуратура

Знак гривні
Знак гривні