Філарета, який «відколовся», Церква не каратиме - просто він тепер ніхто

Карати Філарета, який фактично відколовся, в ПЦУ не збираються. "Так само, як ми не застосовуємо ніяких санкцій або покарань до митрополита Онуфрія чи патріарха Кирила, так само, я думаю, ніхто не буде цього робити до патріарха Філарета. Просто в рамках Православної церкви України у нього не буде жодних повноважень", - сказав Євстратій (Зоря).

Він додав, що називати подію розколом не варто. "Розкол відбувається, коли церква розділяється через важливі догматичні чи канонічні питання. А коли три архієреї, два з яких представляють одну єпархію в Росії з шістьма парафіями, збирають збори, де бере участь 200 осіб, але реально їх було менше, то це відокремлення, а не поділ чи розкол", - сказав Євстратій.

"Відбулося відокремлення невеликої частини тих, хто належав до єдиної помісної Української православної церкви в нову структуру, яка для того, щоб підтвердити свої можливості і повноваження, привласнює собі історичну назву УПЦ Київського патріархату, але такою не є і бути не може", - озвучив він офіційну позицію Православної церкви України.

За словами архієпископа, остаточне рішення з приводу почесного патріарха Філарета (Денисенка), архієпископа Білгородського і Обоянського Іоасафа (Шибаєва) і єпископа Валуйського Петра (Москальова) та інших учасників зборів УПЦ КП буде прийнято на синоді.

"Остаточне рішення буде приймати священний синод, який збереться в понеділок [24 червня] на своє засідання. Блаженніший митрополит Епіфаній збирає чергове засідання тут, у Михайлівському Золотоверхому соборі. Священний синод дасть свої оцінки всім цим подіям", - сказав Євстратій.

Нагадаємо, псевдособор Філарета скасував рішення про саморозпуск УПЦ КП - під яким стоїть підпис самого Філарета - і відмовився від томосу.

Філарет при цьому заявив про свої права на всі монастирі та парафії ПЦУ в Києві.

Першим пунктом постанови "собор" оголосив, що 15 грудня 2018 року помісного собору УПЦ КП не було, а прийняте тоді рішення про ліквідацію Київського патріархату було умовним. Далі "помісний собор" заявляє, що УПЦ КП продовжує своє існування, а Філарет залишається її довічним патріархом.

УПЦ КП вважає, що всі монастирі Києва (Михайлівський Золотоверхий, Феодосіївський, Видубицький), Миколаївський монастир у Богуславі, всі парафії ПЦУ в Києві підлягають управлінню Київського патріархату.

Також церква Філарета заявила про права на Київську православну богословську академію, всі єпархії, монастирі, духовні навчальні заклади, братства, місії, які зареєстровані державними органами як релігійні організації УПЦ КП.

"Томос про автокефалію, наданий Українській Православній Церкві 6 січня 2019 року в Константинополі (Стамбулі), не відповідає статуту автокефальних церков, який мають усі автокефальні церкви, і тому узалежнює Українську Православну Церкву від Константинопольського патріархату. Собор дякує Вселенському Константинопольському патріарху Варфоломію і всім архієреям Матері-Церкви за спроби розв'язати українську церковну проблему, але нас не влаштовує зміст Томосу про автокефалію Православної Церкви України", - йдеться в постанові.

Знову з нуля

Філарет (Денисенко) пообіцяв не воювати з Православною церквою України за майно.

Про це він сказав журналістам на брифінгу після собору УПЦ КП, на якому були тільки три архієреї, включаючи Філарета.

"Ми воювати за майно не будемо. Сподіваємося, що з часом ці єпархії зрозуміють, що вони належать до чужої церкви. А їм потрібно належати до своєї, незалежної української церкви. Це вони вирішуватимуть вільно, ми тиснути не будемо", - сказав він.

Він додав, що готовий розвивати УПЦ КП з нуля.

"У 92-му році я був з одним єпископом - Яковом Панчуком. А у 18-му році було 40 єпископів і була велика церква. З малого зерна ми виростили велике дерево за 25 років. Так само і зараз у нас кілька єпископів, але є. І ось уже обрали двох, буде нас п'ять. І будемо ставити стільки, скільки потрібно", - заявив Філарет.

При цьому він відмовився визнати свої дії розколом.

"Хто від кого відколовся? Ми від них чи вони від нас? Ми з 1992 року існуємо, а вони - з 2018-го. Вони від нас відколюються, але прийдуть [назад], тому що це українська справжня церква, а то - грецька", - вважає Філарет.

За матеріалами Лівого берега

філарет православ'я конфлікт Церква

Знак гривні
Знак гривні