Що говорив Зеленський на зустрічах із посадовцями ЄС і НАТО в Брюсселі

Говорячи про Донбас, президент Володимир Зеленський сказав, що Україна “готова до переговорів з Росією, готова до виконання Мінських угод”. При цьому він не уточнив, про які конкретно варіанти вирішення конфлікту буде йти мова. Російське і українське прочитання Угод кардинально відрізняється.

Ключові моменти зібрала Новинарня.

4 червня президент України Володимир Зеленський здійснив свій перший закордонний візит до Брюсселя для знайомства і переговорів із керівництвом ЄС та НАТО.

Спочатку Зеленський зустрівся з президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером. Перед переговорами вони потисли руки в присутності журналістів.

Як передає “ВВС Україна”, хтось із журналістів поставив Юнкеру запитання про те, чи не сумує він за своїм другом Петром Порошенком. “У мене є новий”, – відповів президент Єврокомісії. А Зеленський жартома додав: “Я – кращий. Новий кращий за старого”.

Журналісти також намагалися дізнатися деталі переговорів, але Юнкер та Зеленський на ці запитання не відповіли.

Потім відбулася зустріч з генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом. Він заявив, що рішення НАТО про готовність до вступу України до Альянсу в майбутньому лишається чинним.

Відповідаючи на запитання про перспективи подальшого зближення України та Альянсу, генсек наголосив, що, попри зміну президента в Україні, підхід НАТО незмінний.

“Ми залишаємося на своєму рішенні, ухваленому на Бухарестському саміті, і ми кілька разів останнім часом це підтвердили”, – цитує слова генсека НАТО “Європейська правда”.

Як відомо, рішення Бухарестського саміту, ухвалене в 2008, стверджує, що одного дня Україна стане членом Альянсу.

Столтенберг також розповів, про що йшлося на його перемовинах із Зеленським.

“Зараз наш фокус – на реформах. Президент Зеленський заявив та підкреслив, що для України важливо відповідати стандартам НАТО, і тому ми прямуватимемо шляхом реформ”, – заявив він, виділивши реформи безпекового сектора та боротьбу з корупцією.

“Справжня реалізація закону України про національну безпеку є одним із моїх перших завдань. Я маю на увазі реформу СБУ. По-друге – реформа розвідувальних органів, реформа оборонно-промислового комплексу, забезпечення демократичного цивільного контролю в секторі безпеки і оборони”, – відповів на це Зеленський.

Зазначимо, що президент робив вступну заяву англійською мовою (читаючи з аркуша паперу), а далі відповідав на запитання журналістів українською.

У прес-службі адміністрації президента зазначають, що комісія Україна-НАТО на своєму засіданні розгляне безпекову ситуацію в Україні.

“Я хотів би почути вашу оцінку. Конфлікт на Сході України продовжує забирати життя. У боях загинули 13 тисяч українських людей. Вони заслуговують на мир. Я вітаю вашу відданість розв’язанню конфлікту у мирний спосіб. НАТО буде забезпечувати підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Ми не будемо визнавати незаконну анексію [Криму]. Ми засуджуємо агресивні дії Росії у регіоні Чорного моря”, – наголосив генеральний секретар НАТО.

Єнс Столтенберг підкреслив, що Альянс вітає рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, згідно з яким Росія має відпустити українських моряків та кораблі, які були затримані у листопаді 2018 року.

Він нагадав, що у відповідь на агресивні дії Росії НАТО збільшило військову присутність у регіоні Чорного моря.

Говорячи про Донбас, президент Володимир Зеленський сказав, що Україна “готова до переговорів з Росією, готова до виконання Мінських угод”.

За словами президента, вже 5 червня відбудуться переговори ТКГ у Мінську. Українська сторона запропонує пропозиції для досягнення миру.

Буде на зустрічі і новий начальник Генштабу Збройних сил Руслан Хомчак.

При цьому пан Зеленський не уточнив, про які конкретно варіанти вирішення конфлікту буде йти мова.

“Завтра у Мінську обговоримо, по-перше, припинення вогню, по-друге, обмін полоненими”, – повідомив він.

Крім іншого, Зеленський згадав проблему із КПВВ (пішохідним переходом) через зруйнований міст у Станиці Луганській та висловив побажання відремонтувати перехід – “щоб туди могла доїхати швидка”.

Хоча, як відомо, швидкі в будь-якому разі не матимуть змоги переїжджати міст з України в ОРДЛО і навпаки.

Також журналісти зафіксували, що Зеленський не зміг вибудувати фразу про домовленості зі Столтенбергом:

єс зеленський НАТО

Знак гривні
Знак гривні