Російські окупанти у Криму застосовують щодо татар масові облави

Окупаційна влада взялась атакувати структури взаємної підтримки кримських татар.

Справа 24 кримських татар, заарештованих окупантами після масових обшуків 26 березня, унікальна тим, що окупанти стали застосовувати масові облави по відношенню до мирних громадян і використовувати тортури в ході затримань.

Про це у четвер на прес-конференції в Києві розповів адвокат Едем Семедляєв.

"Чим унікальна остання справа? До 27 березня не було таких масових затримань і облав. Облава - це, звичайно, не юридичний термін, але ми його використовуємо, бо все проходило саме таким чином, як облава. Коли вриваються в будинки рано вранці, знаючи, що в будинках малолітні діти, вагітні, коли люди в масках і з автоматами перевертають весь будинок", - розповів Семедляєв.

За його словами, після масових арештів в Криму 27 березня спочатку були відкриті справи щодо 24 осіб.

"23 людини було затримано, доля ще однієї поки що невідома. Через місяць затримують ще одного - Раїма Айвазова. В його будинку не проводився обшук і ніяких претензій до нього не було. Після 27 березня він спокійно виїжджав на територію України і через місяць вночі його затримують на адмінкордоні, більше трьох годин тримають, після чого приїжджають оперативні співробітники ФСБ, вивозять його в поле і починають знущатися, лякати, морально тиснути, стріляти в повітря, погрожувати вбивством. Змусили його дати якісь свідчення, від яких він згодом відмовився, заявляючи, що стосовно нього були застосовані тортури. Це перший випадок, коли в кримінальній справі є тортури, залякування, моральний тиск", - розповів адвокат.

Семедляєв повідомив, що для захисту кримськотатарських активістів сформовано команду адвокатів з 24 осіб, двоє з них з Ростова, один - з Москви, інші - з Криму.

За словами юриста, "справу 24" він розглядає як тиск на активістів правозахисного руху.

"Цю кримінальну справу ми розглядаємо як тиск на кримських татар і на "Кримську солідарність", оскільки більшість затриманих людей - активні учасники об'єднання "Кримська солідарність", - сказав він.

Як наголосив адвокат, "хтось із заарештованих був публічний, хтось - не публічний", але їх об'єднує те, що вони займалися питаннями допомоги політв'язням, і саме їх російська влада сьогодні хоче ізолювати від суспільства.

"Хтось із них займався питаннями передач в слідчий ізолятор, хтось допомагав сім'ям політв'язнів. Є журналісти, є правозахисники. Склад цієї групи говорить про те, кого на сьогодні російська влада намагається ізолювати від суспільства і показати всім іншим, що не варто займатися правозахисною діяльністю, не варто висвітлювати ті процеси, які відбуваються сьогодні в Криму, не варто допомагати сім'ям політв'язнів і самим політв'язням", - резюмував адвокат.

Як повідомляв Укрінформ, 27 березня в окупованому Криму силовики провели масові обшуки в будинках кримськотатарських активістів, в тому числі активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність".

27 і 28 березня Київський райсуд Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів. В даний час 23 заарештованих кримських татар тримають в п'яти СІЗО Ростовської області (Ростов, Шахти, Таганрог), один знаходиться в СІЗО Сімферополя. Місцезнаходження ще одного затриманого - Едема Яячикова - невідоме з 27 березня.

Нові арешти

Окупанти сьогодні затримали координатора громадської організації "Кримське дитинство" Муміне Салієву.

Про це у Facebook повідомляє "Кримська солідарність".

"Надійшла інформація про те, що біля свого будинку в м.Бахчисарай затримана Муміне Салієва. Подробиці з'ясовуються", - йдеться в повідомленні.

Водночас адвокат Еміль Курбедінов повідомив проекту Крим Реалії, що дружину фігуранта другої Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Салієву обвинувачують за ст.20.3 КоАП РФ - демонстрація забороненої символіки. Ця стаття передбачає адміністративний арешт.

Громадська організація "Кримське дитинство" займається допомогою дітям, чиї батьки знаходяться у в'язницях і переслідуються російською владою через свої політичні переконання та релігійні погляди.

Раніше в четвер в окупованому Криму була затримана активістка Лутфіє Зудієва - силовики зупинили її по дорозі з ринку в м. Джанкой. Активістку відвезли у Сімферополь.

Про це повідомляє адвокат Еміль Курбедінов. Інформацію також підтвердив її чоловік - Сейтасан Зудієв.

"Лютфіє Зудієву затримали в Джанкої на ринку, - говорить Сейтасан Зудієв. - Співробітники поліції заблокували автомобіль Зудієвої й попросили її проїхати з ними до відділку поліції в Сімферополь для складання протоколу про адміністративне порушення і протоколу про затримання. У цей момент її везуть у відділення поліції в Сімферополь. Зудієвій закидають правопорушення за статтею 20.3 КоАП РФ демонстрація екстремістської символіки".

Укрінформ

Від редакції: загострення ситуації в Криму може бути зондуванням, перевіркою реакції, у тому числі, нового президента України. Чекаємо на заяву Володимира Зеленського щодо загострення репресій у Криму.

крим росія окупація татари репресії

Знак гривні
Знак гривні