Супутники Space X дехто сприйняв за НЛО. Видовищно - але вони забруднять нічне небо (ВІДЕО)

Інтернет-супутники Ілона Маска, запущені приватною компанією з приватною метою й без публічного консенсусу, можуть погіршити видимість космосу для всіх, зокрема й зашкодити науковим цілям, - застерігають астрономи. А головне, громадськість ніхто навіть не питав.

Перші 60 супутників Starlink уже запущено

Велетенські "сузір'я" людських супутників невдовзі можуть закрити нічне небо для спостережень.

Наразі запущено 60 супутників для інтернету - але у планах понад 12 тисяч.

Їхня мета - супутниковий інтернет. Спостереження за процесіями супутників у небесах спочатку викликало захват.

Голландський сайт УФОлогів (віруючих в НЛО) отримав понад 150 свідчень за одну ніч про те, що навколо нас можуть бути інопланетяни. Це були не летючі тарілки, а супутники Маска:

Однак учені швидко підрахували, що це означатиме.

"Я бачив цю процесію, вона справді видовищна, - каже Cees Bassa з голландського Інституту радіоастрономії. - А потім розумієш, що якщо таких буде кілька тисяч, то це змінить сам вигляд нічного неба".

"Усі дуже здивовані тим, наскільки вони яскраві, - каже астроном Darren Baskill з університету Сассекса, Британія. - Навіть у забруднених світлом небесах на околицях Брайтона я легко побачив лінію, що просувалася через небо".

Для перших 1584 супутників уже відомі орбіти - й це означатиме, що принаймні 15 супутників постійно буде видно над горизонтом 3-4 години до сходу сонця і стільки ж після заходу сонця.

Узимку буде бодай кілька годин без супутників - але влітку вони будуть видимі цілу ніч.

А якщо запустити всі 12000 супутників із подібними орбітами - то впродовж цілої ночі влітку буде видно від 70 до 100 супутників.

Néstor Espinoza з астрономічного інституту Макса Планка, Гайдельберг, Німеччина, заявив: "По суті, приватна компанія забруднює небо для всіх. Цікаво, що консенсусу щодо цього немає. Нас ніхто не питав".

Детальніше англійською

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

майбутнє скандал космос

Знак гривні
Знак гривні