Ситуаційна кімната в АП не створювалася за бюджетні кошти, її роботу за свій рахунок забезпечував Порошенко

Колишній заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків прокоментував ситуацію з обладнанням ситуаційної кімнати в будинку АП, яке начебто зникло.

"Зараз я в США, і тому вибачте за затримку із коментарями, хоча я вже 9 місяців не працюю в АП. Архітектура ситуаційної кімнати не передбачала жодних серверів, крім відеосервера для керування відеостіною та іншими екранами. Головна роль відеосервера - це виведення різних джерел відео на об‘єднаний простір відеоекранів. Головна мета такого підходу: об‘єднати інформаційні джерела з різними рівнями захисту в єдиному просторі сприйняття інформації. Жодна державна організація не дасть вам копію інформаційних ресурсів, але може за певних умов та присутності оператора видавати відеокартинку з робочого місця, яке знаходиться в самій інституції. Це щось на зразок віддаленого доступу на комп або сервер. По каналах зв'язку (захищених) передається лише відеозображення, а не дані, а отже, зникає потреба зберігати та будувати якісь проміжні сервери чи сховища. Це дозволило обійти вимоги підзаконних актів", - розповів Шимків.

"Аналогічна концепція має місце у побудові ситрумів в США та інших країнах. Крім того, ситуаційні кімнати різних організацій можуть тунелювати інформаційні відображення між собою, і зникає потреба тримати всіх фахівців по тематикам в одному центрі. Саме це передбачено указом, де центральною/головною Ситуаційною кімнатою передбачена ситуаційна кімната в РНБО, а не в АП", - додав він.

" Про обладнання, яке було передано від ЦВК та НБУ. Сервер збору відео інформації підчас виборів, який належав ЦВК і не використовувався, не міг виконувати роль відеосервера для ситуаційної кімнати, оскільки мав природу сховища без належних відеоресурсів, і ми його пристосували для серверних потреб операційної діяльності АП. Обладнання, передане НБУ - це мережеве обладнання, комп‘ютери (робочі станції) та принтери. Все обладнання передавалось з балансу організацій на баланс ДУС і впевнений, що воно досі в АП", - пояснив Шимків.

"Питання щодо оренди обладнання та структуризації фінансування проекту не коментую - це приватне питання Петра Порошенка, адже він власним коштом забезпечував існування інструменту (ситрум - це інструмент) роботи президента. Особисті речі та власне обладнання, які я, наприклад, приніс із собою з приходом в АП, я, до речі, забрав із собою, коли звільнився, бо це моя власність, яку я також як інструменти використовував у своїй повсякденній роботі. Так сталося, що грошей на побудову нормальної ситуаційної кімнати в країні не було. Ситуаційна кімната в АП не створювалась за бюджетні кошти. А все, що купував ДУС для АП за гроші бюджету, відбувалося в рамках бюджетів та законодавства про публічні закупівлі. Закупівель для ІТ-потреб у форматі ДСК не застосовувалось. Все обладнання, що встановлювалось в кімнатах роботи Президента, перевірялось Держспецзв'язком, а кімнати сертифікувались на рівень безпеки", - акцентував він.

"Виходячи з опублікованого відео, для відновлення роботи кімнати потрібні лише екрани та відеосервер. За таким концептом все може й далі працювати, бо підлога, стеля та стіни цілі разом із вмонтованими кабелями, а отже, цілі системи захисту інформаційного простору та взаємодії. Але найголовніше в роботі ситуаційної кімнати - не залізо, а люди (!) з досвідом аналітичної роботи, вмінням поєднувати та шукати інформацію, синтезувати сценарії відображення, а також створювати підґрунтя для прийняття рішень керівництвом країни. Збереження та навчання фахівців - ось що має бути головним пріоритетом", - резюмував Шимків.

Що сказав Данилюк

Раніше секретар РНБО Олександр Данилюк заявив: "Після зміни влади з ситуаційної кімнати АП винесли монітори і сервери з секретними даними".

Екс-секретар РНБО Олександр Турчинов запевнив, що все обладнання РНБО на місці та під охороною. Прес-секретар Петра Порошенка Цеголко, в свою чергу, заявив: Техніка для ситуаційної кімнати в АП була орендована за особисті гроші Порошенка і зараз повернута орендодавцеві.

Цензор

Не треба істерик

Навіть якщо припустити, що Порошенко вкрав все в АП включно зі шторами і чорнильницями, новий секретар РНБО Данилюк поводиться безвідповідально. Після його відео з інформацією про те, що Порошенко вивіз все обладнання з ситуативної кімнати в АП, істерика стоїть неймовірна. ЗМІ навіть пишуть, що Порошенко пограбував РНБО, - іронізує журналіст Юрій Луканов.

На сьогодні ми маємо інформацію від Данилюка про те, що Порошенко вивіз монітори з ситуативної кімнати разом із серверами. Є інформація від речника колишнього президента Цеголка про те, що все це було орендовано за гроші Порошенка. Спливла давніша інформація від колишнього заступника голови АП Шимківа про те, що обладнання збирали з державних установ і Укртелекому. Так само давня інформація від Порошенка про те, що до створення ситуативної кімнати були причетні турки.

Тож інформація суперечлива, і з неї ясно, що кудись поділося обладнання. Все інше дає підстави для припущень, а не для остаточних висновків.
Тим часом, будь-яке обладнання має ставитися на облік. Там є книги цього самого обліку та відповідальні особи. Що мав би зробити такий високопосадовець, як секретар РНБО? Розібратися, що це було за обладнання, на яких підставах воно було поставлено на облік, чому знято. Якщо є зловживання - звернутися до правоохоронних органів із заявою про розслідування. А не розганяти зраду публічно.

А тим більше не робити цього, коли ти не маєш стосунку до АП. Адже сама посада Данилюка дала підстави журналістам писати про те, що зникли секретні сервери РНБО. Це негайно спростував колишній секретар цієї установи Олександр Турчинов.

Ще одне. Деякий час тому Данилюк раптом вискочив із постом про те, що навколо кабміну збудували стіну, мовляв, ай-яй-яй, відгороджуються від народу. Тим часом, ця стіна там була завжди. Коли в коментах йому вказали на це, то він продовжував наполягати на своєму. Може, і в цьому випадку він щось наплутав?

данилюк турчинов президент порошенко

Знак гривні
Знак гривні