Вибори до Європарламенту: збільшилась підтримка як правих, так і лівих. У програші - центристи

У більшості країн ЄС явка на цих виборах була значно більшою, ніж у минулі роки - виборці зрозуміли, що вплив на політику на європейському рівні є дуже важливим.

Схоже, що Європейська народна партія (EPP) та Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S&D) втрачають більшість і не зможуть сформувати "велику коаліцію" без підтримки інших сил.

Проєвропейські партії все одно матимуть більшість місць в Європарламенті, переважно завдяки хорошому результату ліберального блоку ALDE і, зокрема, рішенню партії президента Франції Еммануеля Макрона приєднатися до групи.

Тому сподівання правих популістів-євроскептиків отримати більшість в Європарламенті провалилися. ЄП буде ідеологічно схожим на попередній, але з більшою кількістю партій у коаліції, і тому буде менш керованим.

Однак на місцевому рівні як французькі, так і особливо італійські праві отримали дуже велику підтримку. І тому не виключено, що лідер останніх Маттео Сальвіні поставить на вихід з коаліції в самій Італії, щоб на нових виборах самостійно сформувати уряд. Не виключено також, що вплив Ле Пен у Франції зросте.

Джерело інфографіки: Карл Більд

вибори європарламент

Знак гривні
Знак гривні