Ахметов і китайці на сонячних станціях Клюєва торік заробили по 3 мільярди на «зелених» тарифах (ІНФОГРАФІКА, ВІДЕО)

65% коштів, виплачених ДП «Енергоринок» за альтернативну енергію у 2018 році, пішли десятьом бізнес-групам. У трійці минулорічних лідерів – електростанції, що перейшли від братів Клюєвих китайській держкорпорації CNBM, холдинг Ріната Ахметова, а також ВЕС шведсько-українського бізнесмена Карла Стурена.

Про це пишуть Наші Гроші.


Дороге задоволення. Нинішні тарифи для підтримки "зеленої енергетики" неадекватно високі

Загалом альтернативні електростанції минулого року отримали від ДП «Енергоринок» 16,8 млрд грн. Це дані Міністерства енергетики. Скільки з цієї суми пішло кожній окремій компанії, чиновники не розголошують. На запит Bihus.info у ДП «Енергоринок” не відповіли, однак журналістам вдалося дістати деталі.

Так, 11 млрд із загальних 17-ти пішли десятьом бізнес-групам, що розвивали найбільші проекти в «зеленій енергетиці» станом на 2018 рік. Тобто, на них припало 65% «зелених» грошей.

Так, по 3 млрд грн за рік отримали за «зелену» енергію сонячні електростанції, які за президентства Януковича розвивали близькі до нього брати Клюєви, та енергопроекти олігарха Ріната Ахметова (переважно за рахунок Ботієвської вітрової електростанції).

При цьому холдинг Ахметова планує у 5 разів збільшити свої потужності в альтернативній енергетиці до кінця 2019-го (з 210 МВт у 2018 до 1000 МВт у 2019).

З 2019 року гроші за «зеленим» тарифом почнуть отримувати нові станції, відкриті низкою постмайданних політиків і близьких до них бізнесменів.

Окрім збільшення потужностей Ахметова, альтернативною енергетикою почала займатися інвестгрупа ICU з орбіти пятого президента України Петра Порошенка. Серед співвласників ICU Макар Пасенюк, фінансовий радник Порошенка. Загалом ICU будує три сонячні станції загальною потужністю понад 225 МВт, першу з них вже запустили на початку 2019-го.

Крім того, компанія «Підстепне сонце», що належить народному депутату Ігорю Котвіцькому та дружині міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Інні, добудовує сонячну станцію на 25 МВт, яка вже отримала «зелений» тариф (і це, скоріше за все, буде не єдиний сонячний бізнес Авакових-Котвіцького).

Компанія ETG, яку пов’язують з екс-нардепом від Народного фронту Миколою Мартиненком, будує цілу низку сонячних станції у Жовтих Водах на Дніпропетровщині.

Для всіх станцій, що отримали «зелений» тариф – цей підвищений розмір оплати за «чисту» енергію діятиме гарантовано до 2030 року. «Зелений» тариф в 10 разів перевищує плату за електроенергію атомних електростанцій. Крім того, «зелений» тариф в Україні в середньому в 1,5-2 рази вищий за ціну «зеленої» енергії у країнах ЄС.

За розрахунками Міненерго, через масовий запуск нових альтернативних енергопроектів у 2019 році, вже з 2021-го платити за «зелену» енергію доведеться не минулорічні 17 млрд, а понад 40 млрд грн на рік.

Такі розрахунки озвучила керівник Директорату енергетичних ринків Міненерго Ольга Буславець на одному із засідань в парламентському комітеті з питань ПЕК.

Однак замість того, щоб знижувати «зелений» тариф для станцій, що запустяться вже цього року, зокрема, для великих промислових об’єктів, парламент з подачі голови комітету ПЕК Олександра Домбровського (БПП) і міністра енергетики Ігря Насалика обмежив фізичну можливість будувати дрібні приватні СЕС на землі.

Ще в 2017 році Тексти опублікували статтю про те, що "зелені тарифи" в Україні після значного падіння цін на сонячні батареї залишаються неадекватно високими.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

зелений тариф інфографіка енергетика ахметов

Знак гривні
Знак гривні