Йдеться про захист демократії. Чому не варто допускати, щоб Зеленський розпустив парламент

Те, що олігархічні телеканали і популісти всіх кольорів на чолі з Зеленським зображують Верховну Раду в карикатурному світлі, нагнітають агресію проти парламенту і переконали більшість громадян, що парламент "поганий" – не змінює реальності.

Автор: Тарас Шамайда

А реальність така, що нинішній склад парламенту, звісно, далекий від ідеалу, але однозначно є найбільш реформаторським і державницьким за всі роки нашої незалежності. Це розуміє кожен, хто оцінює діяльність парламенту не з агіток, теленовин чи базарних пліток.

Проте не в цьому річ. Якщо люди хочуть обрати інших депутатів - кращих чи гірших – це їхнє право. І для цього у жовтні будуть чергові вибори. Єдине, чого не можна допустити – це обрання парламенту "всліпу", яке призведе до узурпації влади.

Єдина причина, чому Зеленський з Коломойським хочуть негайних виборів – це для того, щоб люди не мали часу оцінити нового президента за реальними діями. Зараз за партію «Слуга народу», жодного члена якої, крім хіба що самого Зеленського, ніхто в очі не бачив, готові голосувати 40% українців. Це означає, що вона не лише отримає більшість місць за списками, але й переможе в більшості мажоритарних округів, і легко матиме 250 мандатів.

Не сумнівайтеся, що в разі проведення виборів у липні, сам факт висування в окрузі від цієї партії, хай навіть зовсім нездалого чи невідомого кандидата, в більшості випадків означатиме автоматичне депутатство.

Це означає, що ця партія невідомо кого з невідомо якими намірами захопить усю владу в країні: посаду президента, абсолютну більшість парламенту і весь уряд. І якщо за кілька місяців люди усвідомлять, що ця партія веде шкідливу політику, вони змушені будуть терпіти її всевладдя ще 5 років. Або виходити на новий Майдан з усіма згубними наслідками для країни в умовах зовнішньої агресії. Адже дієвих механізмів стримувань і противаг уже не буде.

Саме тому важливо, щоб вибори відбулися вчасно – у жовтні. Бо за півроку українці зможуть оцінити президента Зеленського і його партію не за словами, а за справами – обороною країни, дипломатією, кадровими призначеннями, законодавчими ініціативами. І в жовтні зробити усвідомлений вибір – підтримавши, чи, навпаки, скоригувавши курс нової влади.

Тому відповідальні громадяни і відповідальні політики мають зірвати спроби Зеленського незаконно розпустити парламент. А законних підстав у нього не було досі, й тим більше нема після початку сьогодні 30-денного строку формування нової коаліції. Фільчині грамоти кишенькових судів не перекреслюють норм Конституції і закону про регламент Верховної Ради, але можуть спокусити на незаконний розгін парламенту.

Тому і голова Верховної Ради, й лідери всіх державницьких сил мають діяти не лише в правовій, а й у політичній площині: чітко заявити, що спроба узурпації влади отримає миттєву відсіч з боку громадян. І зробити такі заяви ще до інавгурації 20 травня, щоб новий президент одразу не наламав дров і не розпочав своє правління з протистояння на вулицях столиці.

Можна скільки завгодно посилатися на цифри невдоволення Радою і підтримки Зеленського, але в разі потреби на захист парламентаризму зберуться тисячі киян, у тому числі люди, які пройшли Майдан і війну. Звичайно, якщо їх закличуть на захист, а не розповідатимуть, що «нам все одно, коли вибори».

Йдеться, повторюся, не про захист конкретних депутатів, а про захист парламентаризму і демократії в Україні. Ні більше, ні менше.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

Рада опініон зеленський політика

Знак гривні
Знак гривні