Філарет продовжує демонструвати жагу влади

Філарет заявив, що керувати ПЦУ мав він, а не Епіфаній. "Домовленість порушено і не виконується на ділі. У церкві виник поділ".

Епіфаній спростував наявність будь-якого розколу в ПЦУ

Почесний патріарх Філарет (Денисенко) заявляє, що предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній порушив домовленості, досягнуті в рамках Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року, тому виникло двовладдя, але таку ситуацію можна виправити.

"Для того, щоб виправити становище, а його можна виправити, потрібно виконувати ті домовленості, яких було досягнуто перед Собором у присутності президента Порошенка і архієреїв. Це означає, що предстоятель несе відповідальність за зовнішнє представництво УПЦ (ПЦУ), а патріарх відповідає за внутрішнє церковне життя в Україні, але у співпраці з предстоятелем. Предстоятель нічого не робить усередині церкви без згоди патріарха. Патріарх головує на засіданнях Священного Синоду і на Соборах УПЦ (ПЦУ) заради збереження єдності, її зростання і утвердження", - сказано у зверненні Філарета до української пастви, опублікованому прес-центром ліквідованої Київської патріархії.

До Філарета приїхали тільки чотири єпископи з понад 60

За його словами, перед Об'єднавчим собором було досягнуто домовленості, що предстоятелем буде митрополит Епіфаній, кандидатуру якого висунув сам Філарет, але керівництво церквою в Україні продовжить патріарх. Предстоятель представлятиме церкву в православному світі, "тому що УПЦ отримує статус митрополії", а також він буде допомагати патріархові в управлінні Церквою, але керівництво церквою залишається за патріархом. "Цю домовленість порушено і не виконується на ділі. Тому в церкві виник поділ", - заявив Філарет.

Окрім того, перед проведенням Собору 15 грудня 2018 року йому ставили й інші умови. Зокрема, Філарет мав не висувати свою кандидатуру на пост предстоятеля, оскільки ПЦУ буде визнана автокефальною Церквою тільки в статусі митрополії, а не патріархату.

"Друга умова з боку Вселенського патріарха - підписи архієреїв про припинення дії Київського патріархату. Замість цього патріарху Філарету пропонували висунути будь-якого архієрея на пост предстоятеля", - сказано в зверненні.

Таким чином, за словами Філарета, він "вибрав приниження", щоб було надано Томос про автокефалію.

Він також пояснив, що зараз у Церкві відбувається "поділ, двовладдя, яке може призвести до сумних наслідків" з огляду на те, що митрополит Епіфаній не дотримується досягнутих домовленостей. "Ба більше, на першому засіданні Священного Синоду УПЦ була спроба усунути патріарха Філарета від служіння в створеній ним Церкві і відправити на спокій", - заявляє почесний патріарх.

Він також констатував, що за п'ять місяців перебування на посаді предстоятеля митрополит Епіфаній жодного разу не співслужив з патріархом, навіть у день його 90-річчя.

"Митрополит Епіфаній не тільки не співпрацює з патріархом Філаретом, як обіцяв, але навіть не зустрічається і не дзвонить, за винятком декількох разів. На словах перед духовенством і журналістами говорить про єдність і співпрацю, а робить усе протилежне. Лякає відкликанням Томосу, а сам робить усе, щоб це сталося", - скаржиться Філарет.

Він додав: якщо, "не дай Боже, це станеться", то митрополит Епіфаній перестане бути предстоятелем і "стане пересічним архієреєм".

Окрім того, почесний патріарх окремо відзначив роль президента України Петра Порошенка в отриманні Томосу, вказавши при цьому, що "зараз Порошенко відійшов від обіцяних домовленостей і фактично дав згоду на ліквідацію Київського патріархату".

Лівий берег

релігія конфлікт Церква

Знак гривні
Знак гривні