Філарет запросив Епіфанія на бланку УПЦ (КП), яку раніше сам ліквідував (Документ)

Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній отримав від патріарха Філарета запрошення на "урочисте молитовне спілкування" в пам'ять про священномученика Макарія, заплановане на 14 травня, після того як інформація про те, що його не запросили, розійшлася в засобах масової інформації.


Філарет пробує відновити УПЦ (КП) й очолити її - замість Епіфанія

Варто відзначити, що митрополиту Епіфанію запрошення надійшло також на бланку УПЦ КП, якої юридично не існує (документ про самоліквідацію Філарет особисто підписав 15 грудня 2018 року).

При цьому Філарет тепер відрікається від ліквідації:

"До мене дійшла інформація із засобів масової інформації, що ви висловили невдоволення тим, що я не запросив вас на святкування пам'яті священномученика Макарія, митрополита Київського. Причина полягає в тому, що ви, після обрання Предстоятелем УПЦ, жодного разу зі мною не проводили Божественну літургію - впродовж п'яти місяців. У мене виникла думка, може, вона є хибною, що ви вважаєте приниженням для себе служити з патріархом Філаретом? Крім того, як мені відомо, ви намагаєтеся послужити літургію чи то в м. Дніпро, чи то в м. Маріуполь і там зібрати архієреїв нашої Церкви на противагу святкуванню в Києві у Володимирському соборі, де перебувають святі мощі священномученика Макарія", - йдеться, зокрема, у запрошенні від імені Філарета.

"Оскільки своїм невдоволенням ви висловили бажання взяти участь у святкуванні покровителя нашої Української Православної Церкви свщмч. Макарія, митрополита Київського, я з радістю запрошую Ваше Блаженство на свято святителя Макарія в кафедральному патріаршому соборі 14 травня 2019 року, де ми щороку збираємося всім єпископатом для утвердження нашої єдності і зміцнення нашої Церкви", - йдеться також у тексті запрошення.

Однак, за канонами ПЦУ, Предстоятель Церкви не може бути "просто запрошеним" на богослужіння, оскільки як перша особа зобов'язаний безпосередньо здійснювати літургію - самостійно або спільно з іншими архієреями. Так, під час вручення Томосу на Фанарі Вселенський Патріарх Варфоломій співслужив нарівні навіть з наймолодшими Предстоятелями Помісних церков.

Нагадаємо, в інтерв'ю LB.ua митрополит Епіфаній підтвердив, що не отримував запрошення на богослужіння у Володимирському соборі 14 травня, хоча його отримали інші архієреї, вихідці з Київського патріархату, а також сказав, що сам він у цей день планує бути на Донбасі.

Лівий берег

маразм Церква філарет релігія конфлікт

Знак гривні
Знак гривні