Відкриті аукціони замість зелених тарифів. Нарешті прийнято закон

Верховна Рада на засіданні в четвер ухвалила законопроект про «зелені» аукціони для інвесторів відновлювальних джерел енергії (ВДЕ).

Документ передбачає введення аукціонів з 2020 року та обов'язкову в них участь інвесторів сонячних електростанцій (СЕС) потужністю понад 1 МВт і вітроелектростанцій (ВЕС) понад 5 МВт.

Про це повідомляють Інтерфакс-Україна та БізнесЦензор.

За проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва е/е з альтернативних джерел енергії» №8449-Д» проголосував 251 народний депутат.

Документ передбачає введення аукціонів з 2020 року та обов'язкову в них участь інвесторів сонячних електростанцій (СЕС) потужністю понад 1 МВт і вітроелектростанцій (ВЕС) понад 5 МВт (або одна турбіна).

Пілотний аукціон має відбутися не пізніше 31 грудня 2019 року, місцем для проведення аукціонів запропоновано визначити електронну торгову систему ProZorro. Період надання гарантованого тарифу на відпуск е/е переможцю аукціону – 20 років.

Проект передбачає, що розмір квот, які будуть виставлені на аукціон, затверджує Кабінет Міністрів за поданням Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Протягом перших трьох років для ВЕС і СЕС планують виділяти по 30% квот, після – мінімум, 15%.

Відповідальність виробників відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) за небаланси запропоновано запровадити після того, як внутрішньодобовий ринок буде визнано ліквідним, але не пізніше 2024 року.

Для отримання права працювати за системою «зелених» тарифів інвестор об'єктів ВДЕ має укласти договори РРА (Power Purchase Agreement, договір купівлі-продажу електричної енергії) до 31 грудня 2019 року. При цьому СЕС має бути введена протягом двох років з моменту підписання договору, об'єкт інших видів ВДЕ – протягом трьох років.

Запропоновано зниження чинного «зеленого» тарифу для сонячних електростанцій в 2020 році на 25%, а в 2021-2023 роках – щорічно на 2,5%.

Для вітрових електростанцій понад 2 МВт тариф запропоновано знизити в 2020 році на 10% без подальшого щорічного зниження.

Тариф на енергію з біомаси та біогазу пропонують зберегти на нинішньому рівні.

Для домашніх СЕС тариф планують знизити на 10% з 2020 року (наразі він становить 18 євроцентів за кВт-год). Депутати перед початком голосування повернули правку, згідно з якою вводиться умова його отримання, – установка СЕС до 50 кВт на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах.

Крім цього, в законопроекті міститься норма про обмеження терміну дії отриманих інвестором будівництва станцій техумов (ТУ) на підключення: для СЕС – до двох років, інших видів «зеленої» енергії – до трьох років. Для переможців аукціонів передбачається можливість пролонгації ТУ на такий самий період.

Введення «зелених» аукціонів замість фіксованого «зеленого» тарифу є настійною рекомендацією європейської спільноти для введення прогнозованого і справедливого механізму ціноутворення на е/е ВДЕ. Це – умова для відновлення кредитування «зелених» проектів міжнародними фінансовими установами.

екологія енергетика закон

Знак гривні
Знак гривні