Моніторинг: 1+1 присвятив 14% усього ефіру позитиву про Зеленського

Національна рада, яка проводить моніторинг мовлення вітчизняних телерадіокомпаній під час виборчої кампанії 2019 року, в ефірі ТОВ "ТРК "Студія "1+1" за період з 31.01.2019 по 31.03.2019 після реєстрації Володимира Зеленського кандидатом у президенти (30 січня 2019 року) зафіксувала його присутність у розважальних проектах студії "Квартал 95" загальним хронометражем 203 години 35 хвилин, що становить 14% від загального обсягу програмного наповнення телеканалу.

Про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Проекти "Вечірній квартал", "МультиБарбара", телевізійні серіали "Слуга народу", "Слуга народу-2", "Слуга народу-3" тощо містять матеріали (висловлювання, дії), які з використанням гострої політичної сатири і художніх засобів мають ознаки маніпулятивного характеру.

До того ж за цей період на ТРК "Студія "1+1" (з 31.01.2019 по 31.03.2019) не було зафіксовано жодного критичного матеріалу чи інформації про кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського, тональність висвітлення інформації про нього в інформаційних передачах та інших проектах на каналі була тільки позитивною. Зокрема, цьому кандидатові переважно надавалася можливість особисто висловлюватися (у передачах "ТСН", "Право на владу" тощо).

Водночас інформація про чинного Президента і кандидата на пост Глави держави Петра Порошенка подавалася у вигляді коментарів журналістів каналу або запрошених гостей чи експертів переважно в негативній тональності. Також у період виборчої кампанії на телеканалі "1+1" у передачі "ЧистоNews" у саркастичному, негативному світлі подається інформація про всіх кандидатів на пост Президента України, за винятком Зеленського.

24 березня 2019 року о 0:18 та 30 березня 2019 року о 22:26 в ефірі "ТРК "Студія "1+1" зафіксовано трансляцію документального фільму "Рейган", де Президента США Рональда Рейгана українською мовою озвучив кандидат на посаду Президента України Володимир Зеленський. Крім того, 27, 28 і 29 березня 2019 року в ефірі "Студія "1+1" зафіксовано трансляцію серіалу "Слуга народу – 3". У ньому містяться матеріали (висловлювання) головного героя В. Голобородька, які дублюють тези передвиборної програми кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського та мають ознаки передвиборної агітації в значенні виборчого законодавства України (стаття 58 Закону України "Про вибори Президента України").

Зокрема, фрагмент із серіалу, озвучений В. Голобородьком: "… И поэтому, первое, что мы предлагаем ‒ это законопроект про зняття недоторканості із Президента, депутатів і суддів…", та окремі тези: "Мої законопроекти в цьому напрямку: "Про зняття недоторканності з Президента України, народних депутатів і суддів"; "Про імпічмент Президента України"; "Про відкликання народного депутата України", передвиборної програми цього кандидата ідентичні.

Таким чином, результати моніторингу ефіру ТОВ "ТРК "Студія 1+1" стосовно висвітлення виборчого процесу свідчать про виявлення ознак порушень положень статті 3, статті 561 та статті 57 зазначеного Закону.

Зазначається, що до подібних висновків дійшли й у Всеукраїнській громадській організації "Комітет виборців України": "Показ відеофільму "Слуга народу – 3" під час виборчого процесу має розглядатися як передвиборна агітація на користь В. Зеленського і має бути оплачений із виборчого фонду кандидата".

"Національна рада неодноразово обговорювала ситуацію, чи можна вважати аудіовізуальні матеріали, які опосередковано спонукають виборців голосувати за певного кандидата, на своїй робочій групі з нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства, зокрема і на останньому, яке відбулося 12 квітня 2019 року. На жаль, нинішні законодавчі норми не дають чітких відповідей на ці питання і не наділяють жодну державну інституцію правом визначати, чи є такі матеріали, які транслювалися на каналі "1+1", передвиборною агітацією. Це системне питання, яке має бути врегульоване у виборчому законодавстві, бажано до парламентських виборів", - йдеться в повідомленні.

Національна рада звернеться до каналу за поясненням, як він трактує цю ситуацію, а також повідомить Центральну виборчу комісію про ознаки порушення ТОВ "ТРК "Студія "1+1" статей 3, 561, 57 та 58 Закону України "Про вибори Президента України", оскільки про всі виявлені ознаки порушень в ефірі телерадіоорганізацій регулятор інформує ЦВК.

Цензор

вибори-19 зеленський змі

Знак гривні
Знак гривні