Ассанджа заарештували прямо в посольстві Еквадору - після семи років там

"Сьогодні, 11 квітня, офіцери поліції Лондона заарештували Джуліана Ассанжа в посольстві Еквадору в Лондоні за ордером, виданим Вестмінстерським магістральним судом 29 червня 2012 року", - йдеться в заяві поліції Лондона.

Арешт був проведений після того, як влада Еквадору відкликала в Джуліана Ассанжа право на притулок, завдяки якому він сім років - із 2012 року - перебував на території посольства Еквадору в Лондоні.

У британській поліції зазначили, що Ассанж був узятий під варту на території посольства і відправлений у камеру попереднього ув'язнення поліцейської дільниці в центрі Лондона, де він перебуватиме до того, як постане перед судом, що "відбудеться в найкоротші терміни".

"Поліція Лондона зобов'язана слідувати виданому ордеру, і вона потрапила на територію посольства Еквадору на запрошення посла (цієї країни. - Ред.) після відкликання права на надання притулку Джуліану Ассанжу", - зазначено в заяві поліції.

Еквадорська сторона, зі свого боку, зауважила, що вирішила позбавити Ассанжа права на притулок за неодноразове порушення ним міжнародних конвенцій і дипломатичного протоколу.

Британський міністр у справах Європи Алан Дункан привітав арешт Ассанжа.

"Абсолютно правильно те, що Ассанж постане перед правосуддям так, як треба в Сполученому Королівстві. Тепер суд вирішуватиме, що буде далі", - йдеться в його заяві.

При цьому міністр висловив вдячність уряду президента Еквадору Леніна Морено за дії, які призвели до арешту Джуліана Ассанжа.

Ассанж отримав притулок у посольстві Еквадору в Лондоні в 2012 році і, таким чином, перебував там протягом семи років. Він не міг залишити його територію, оскільки був би відразу затриманий британською поліцією за відмову з'явитися в суд у 2012 році. Прокуратура Швеції домагається його екстрадиції за підозрою в зґвалтуванні двох жінок у 2010 році. Ассанж свою провину заперечує і побоюється, що після видачі шведській владі Стокгольм екстрадує його в США, де його можуть притягнути до відповідальності за публікацію секретних дипломатичних і військових документів на порталі WikiLeaks.

ассандж поліція еквадор британія

Знак гривні
Знак гривні