СБУ викрила російського шпигуна в поліції Харкова. Він зібрав досьє на 500 українців

Співробітники Служби безпеки України викрили співробітника Головного управління Національної поліції в Харківській області у співпраці з ГУ Генштабу Збройних Сил РФ.

Як інформує Цензор із посиланням на прес-центр СБУ, про це на брифінгу повідомив представник Департаменту контррозвідки Служби Володимир Настюк.

Оперативники спецслужби встановили, що українського поліцейського під час перебування у російському місті Бєлгород завербував кадровий офіцер ГУ ГШ ЗС РФ на основі лояльного ставлення до політики влади РФ.

"Службою також з’ясовано, що цей російський воєнний розвідник перебував на тимчасово окупованих територіях Луганської і Донецької областей у складі оперативних груп ГУ ГШ ЗС РФ та активно формував агентурні мережі з громадян України для виконання ними різного роду розвідувально-підривних завдань проти нашої держави", ‒ наголосив Володимир Настюк.

Під час агентурних контактів український силовик та російський воєнний розвідник суворо дотримувались заходів безпеки і конспірації. Зокрема, для зв’язку та передачі зібраних відомостей використовували програми шифрування електронних повідомлень, а також особисті зустрічі на території Бєлгородської області Російської Федерації.

"Перетин державного кордону українським поліцейським здійснювався під час вихідних терміном на один-два дні. Ці поїздки він приховував перед оточенням під легендою нібито відвідуванням родичів", ‒ підкреслив представник контррозвідки СБУ.

Оперативники СБ України задокументували, що на виконання завдань російського воєнного розвідника співробітник Нацполіції використовував своє службове становище для збору і передачі своєму російському куратору таємної інформації, яка циркулює у Міністерстві внутрішніх справ та Національній поліції. Він також надавав куратору відомості про дислокацію та мобілізаційну готовність військових підрозділів і силових структур на території Харківської області, у тому числі задіяних у проведенні антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил на сході України.

9 квітня контррозвідники СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області затримали зловмисника згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Під час проведення санкціонованого обшуку за місцем проживання поліцейського правоохоронці виявили та вилучили докази його протиправної діяльності та зв’язків з офіцером російської воєнної розвідки, зокрема магнітні носії інформації з грифом обмеження доступу, а також комп’ютер, на якому оброблялися, зберігалися і передавалися здобуті розвідувальні відомості.

Зловмисник, зокрема, передавав куратору дані про склад сил, що залучаються до виконання завдань територіальної оборони, укомплектування частин служби охорони порядку та безпеки мобілізаційними ресурсами, мобілізаційні плани спецформувань Національної поліції тощо.

Поліцейський також здійснював збір і узагальнення інформації про патріотично налаштованих мешканців Харківського регіону. "Цю "підбірку" матеріалів він цинічно назвав "Нацисти та їх посібники у м. Харків".

Тут є повні установочні дані, ідентифікатори зв’язку, адреси проживання, сторінки у соцмережах стосовно понад п’ятисот українських громадян. Це і активісти громадських-політичних об’єднань, волонтерських рухів, добровольці Національної гвардії, учасники АТО та інші", ‒ наголосив представник СБУ.

Про ідейну основу протиправної діяльності поліцейського свідчить також значна кількість виявлених матеріалів антиукраїнського змісту, пропаганди "Новоросії", "Харківської Народної республіки" та ідей "русского мира".

шпигунство поліція росія харків сбу

Знак гривні
Знак гривні