Кримчанина судять за те, що не доніс в ФСБ

Підконтрольний Кремлю "Київський районний суд" окупованого Сімферополя почав розглядати по суті першу в Криму кримінальну справу про недоносництво за статтею 205.6 КК Росії.

За версією слідства ФСБ, обвинувачений не повідомив правоохоронцям про те, що його родич поїхав воювати в Сирію на боці ІДІЛ. Адвокат підсудного Еміль Курбедінов у коментарі Крим.Реалії, навпаки, заявив про невинність підзахисного і припустив, що "силовики вчинили підміну в матеріалах справи".

"Людину, яку судять, звуть Осман. Він під підпискою про невиїзд. Його звинувачують у тому, що він нібито знав, що рідний брат його дружини поїхав в ІДІЛ і там воює проти офіційної влади. Але в ФСБ Осман цю інформацію не повідомив. В його будинку двічі проводили обшук. Спочатку в 2017 році в кримінальній справі стосовно людини, яка поїхала нібито в Сирію. Осман тоді на допиті сказав, що не знає, куди поїхав його родич", - розповів адвокат.

Курбедінов додав, що в 2018 році співробітники ФСБ провели в будинку обвинуваченого повторний обшук, в ході якого вилучили телефон.

"Тоді вже було вилучено телефон, в якому нібито знайшли листування Османа з цим чоловіком, що виїхав. В результаті співробітники роблять висновок, що на допиті Осман їх обдурив, а значить - не повідомив про злочин. Осман же запевняє мене, що листування, про яке говорить ФСБ, в його телефоні до того, як його вилучили - не було. Він думає, що це фальсифікація слідства", - пояснив Курбедінов.

В ході першого по суті судового засідання були допитані свідки обвинувачення.

"Допитали кількох свідків обвинувачення, серед них - батька його дружини. Останній ні в чому Османа не викрив, а просто сказав, що нічого такого не знав. Також допитали двох понятих, які брали участь під час обшуку; одного понятого, який брав участь в огляді листування у Вайбері, одного фахівця й одного оперативника ФСБ Олександра Компанійцева. Співробітники ФСБ в суді пояснюють, що "вели" людину, яка поїхала до Сирії і в ході оперативних дій з'ясували, що Осман теж про це знав, але не повідомив це їм", - додав адвокат.

крим анексія фсб окупація

Знак гривні
Знак гривні