Щоб перемогти монстрів, треба бути монстром. Але добрим. - Супрун

Нехай вас бояться покидьки. Відчуйте власну силу, - радить Уляна Супрун.

На вихідних брала участь у заході Національної служби здоров’я України, якій нещодавно виповнився рік. Темою експертної дискусії, до якої мене запросили, була «Трансформація системи, як втримати курс в зоні турбулентності: завдання, що потребували революційних рішень та виклики, які чекають нас в майбутньому». Висловлені думки стосуються всіх інституцій та організацій, команд та спільнот українців, які прагнуть розвивати Україну.

Багато людей, коли думають про рік виборів (і президентських, і парламентських), уявляють собі, що це є рік змін, скандалів, постійних кадрових перестановок тощо.

Кожного тижня вам пророкують звільнення, посадку в тюрму, страту, заслання, потім знову страту і так по колу.


"Хтось до в'язниці, а хтось взагалі". Чиновник Януковича анонсує зачистку "патріотів та порохоботів" після "зміни Президента"

Кожне зручне для маніпуляцій слово виривають з контексту. Будь-які дії висміюють у колі “фахових фахівців і досвідчених управлінців”. Експерти з питань розбудови комунізму пишуть довгі тексти про те, як просто треба більше грошей чи якусь містичну “страхову медицину”, а народні депутати свято вірять у будь-які слова авторитетних лікарів.

Будь-яка брехня розноситься зі швидкістю світла, ніхто не перевіряє факти, усі поспішають з заголовками та оцінками: хайп, хайп і ще раз хайп.

Це лише частина з опису серпня-вересня 2016-го. Задовго до 2019-го року. Від моменту мого призначення виконуючою обов’язки – вже 2,5 роки команда працює в “зоні турбулентності”.

Українці схильні перебільшувати унікальність ситуації, в якій ми опинились цього року, і недооцінювати власну спроможність. Але у цій залі сьогодні не звичайні люди. Тут сидять справжні спецпризначенці нової системи охорони здоров’я України. Ви за рік встигли назавжди вирвати з потоків мільярди гривень, що десятиліттями розподілялись в одних і тих самих кабінетах. Гроші пішли за пацієнтом, а не за кумом, братом чи сватом.

Ви вже зробили дуже багато у дуже короткі строки. Ви маєте розкіш кожного дня бачити результати своєї праці на дешбордах, які ж ви і створили. Це неймовірно круто. Крок за кроком ви виводите мільярди гривень платників податків з тіні і кишень монстрів, які живились на життях людей. Корупційних монстрів. Цинічних і дуже підступних.

Я дуже багато чую останнім часом про страх, що буде відкат назад, нові інституції зруйнують, не дадуть змінам рухатись далі. На вас дивляться як на добрих хіпстерів-міленіалів, які за першого серйозного випробування розбіжаться. Понаписують заяви зі словами “я на таке не підписувався” і повернуться у теплі офіси бізнесу. Здивуймо їх.

Моя головна порада на наступний рік для НСЗУ така: щоб перемогти монстрів – треба бути монстром. Але добрим.

Нехай вас бояться покидьки. Відчуйте власну силу. Говоріть голосно і чесно. Але не зазнавайтесь і не втрачайте спроможність чути об’єктивну критику. Так ви знайдете союзників.

Не чекайте, коли вас атакують – бийте першими. Тут так звикли говорити напівправдою, що коли ти просто називаєш речі своїми іменами, відразу отримуєш підтримку. Можливо не ту підтримку, яка робить легким життя в урядовому кварталі. Але ту підтримку, яка приходить у критичний момент і не дає перемогти силам зла.

Підтримку звичайних українців на вулицях, підтримку водіїв таксі та підтримку бабусь, які дбають про своїх онуків. Підтримку лідерів суспільної думки, громадянського суспільства та бізнесу.

Не бійтесь бути монстром для корупціонерів, схематозників і популістів. Тоді політична турбулентність буде не вашою проблемою, а існування і розвиток Національної служби здоров’я України буде пріоритетом для українців. Бо щоб перемагати монстрів – треба вміти кусатись.

вибори супрун реформи медицина

Знак гривні
Знак гривні