ЄС невдоволений зростанням експорту курятини з України (+ІНФОГРАФІКА)

Комітет Європарламенту з міжнародної торгівлі розкритикував Україну за використання лазівки в Угоді про асоціацію, у зв'язку з чим значно зріс експорт української курятини до ЄС.

Ми вже про це писали: Український агрохолдинг знайшов спосіб обійти європейські квоти на імпорт курятини

Нагадаємо, українські виробники, а саме компанія "Миронівський хлібопродукт" мільярдера Юрія Косюка, знайшли спосіб обійти жорсткі обмеження на імпорт курячого філе в ЄС. Курятина з кісткою відправлялась на заводи ЄС без сплати будь-яких мит, а далі кістку відрізали і продавали як куряче філе.

Як стало відомо, Єврокомісія досягла домовленості з Україною про зміну угоди про зону вільної торгівлі, що має на меті обмежити неконтрольоване ввезення курятини в ЄС. Євросоюз збільшить безмитні квоти на курятину з України і закриє лазівку Косюка, - передає Європравда.

Проте на засіданні комітету депутати Європарламенту продовжували висловлювати своє занепокоєння у зв’язку з цією проблемою.

"Ця практика йде в неправильному напрямку, цей підхід руйнує довіру, побудовану протягом багатьох років… Як представники громадян ЄС ми зобов'язані захищати наших фермерів і наших громадян від такої практики", - вважає польський євродепутат Ярослав Валенса.

У схожому тоні виступив глава комітету з сільського господарства Чеслав Секерський.

"Ми розуміємо ситуацію з Україною, ми за Україну, за фермерів, за реальних фермерів. Але ми не можемо прийняти дії, які використовують прогалини і носять якийсь комбінаційний характер", - сказав політик.

У свою чергу німецький євродепутат Томас Вайтц розкритикував пропозицію Єврокомісії доповнити квоту ще на 50 тисяч тонн. "Європейська комісія пропонує узаконити ситуацію, яка є незаконною", - зазначав він.

Представник комісії, присутній на засіданні, зазначив, що збільшення квоти є раціональним рішенням. Він підкреслив, що експорт курячого м'яса з ЄС в Україну становить 180 тисяч тонн, а в зворотньому напрямку - 120 тисяч тонн.

Голова комітету з міжнародної торгівлі Бернд Ланге назвав ці аргументи незадовільними. Він повідомив, що рішення щодо подальших дій буде ухвалене на засіданні координаторів політичних груп.

Чільний експортер

Як ми вже писали, Україна є одним із провідних експортерів курятини у світі.

Експорт курятини з нашої країни швидко зростає.

Про це йдеться в даних звіту про світову торгівлю худобою та птицею, що був оприлюднений Департаментом сільського господарства США (United States Department of Agriculture).

Ми поставили зірочку біля Росії й Білорусі, оскільки відомі випадки, коли через санкції щодо Росії за окупацію українського Криму вона продавала свої товари під виглядом білоруських шляхом реекспорту.

Куди ми експортуємо птицю

Зауваження: у згаданому вище звіті, звісно, США не цікавить, куди саме експортує м'ясо бройлерів саме Україна. Натомість, відділ статистики ООН веде подібні таблиці - але за дещо іншою методологією, й тут ідеться про експорт птиці загалом (курка, індичка, гуси, качки - як морожені тушками, так і частинами). Тут Україна 13-та у світі, оскільки інші країни торгують також і іншим м'ясом, але ми можемо побачити, куди експортуємо птицю загалом.

Так, загалом ми експортували в 2017 році 271 тисячу тонн птиці. Якщо порівняти цю цифру з 262 тисячами тонн експортованого м'яса бройлерів у тому-таки 2017 році - ми зрозуміємо, що майже винятково його ми якраз і продаємо. Тож дані репрезентативні.

Ось країни, куди ми експортували понад 10 тисяч тонн.

Повна інтерактивна таблиця до цієї інфографіки (слід відсортувати за quantity exported in 2017 - бо за замовчанням сортує в доларах, а не в тоннах, а ми продаємо різним країнам за різну ціну).

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

аграрії інфографіка експорт

Знак гривні
Знак гривні