Російські шпигуни мали створити Українську національну армію, яка б зривала мобілізацію. Агентуру арештували, зброю вилучили

Служба безпеки України припинила діяльність керованого з території Росії екстремістського об'єднання, координатором якого був Рустам Ташбаєв, якого в 2015 році видворили з України "за підривну діяльність".

Про це повідомляє Цензор із посиланням на прес-службу силовиків.

Повідомляється, що метою екстремістів була дестабілізація внутрішньої ситуації в Україні в зв'язку з підвищенням політичної активності населення під час виборчого процесу.

"Співробітники СБУ встановили, що угруповання координувалося громадянином США Рустамом Ташбаєвим, уродженцем РФ, колишнім курсантом Калінінградського вищого військово-морського училища, якого у 2015 році було видворено з України за підривну діяльність", - йдеться в повідомленні.

У СБУ зазначили, що за завданням російських спецслужб учасники об`єднання мали створити власні військові формування: "Українську повстанську армію" ("УПА" - з дислокацією за кордоном) та "Українську національну армію" ("УНА" - з дислокацією в Україні).

На території нашої держави процес створення "Української національної армії" очолив громадянин України Ю. Заболотний. Зазначається, що він неодноразово затримувався співробітниками Національної поліції за незаконне зберігання зброї та пограбування, а також притягався до кримінальної відповідальності через заклики до повалення конституційного ладу в Україні.

Встановлено, що протягом тривалого часу Заболотний вів переговори щодо отримання грошової допомоги для проведення екстремістської діяльності з відомим агентом російських спецслужб М.Дульським.

У межах кримінального провадження СБУ задокументувала, що за ініціативи іноземних кураторів у період оголошення воєнного стану в Україні керівники "УНА" налагодили збір інформації про місця дислокації та маршрути пересування підрозділів ЗСУ з метою вчинення диверсій та зриву мобілізації.

Російський слід у діяльності "УНА" підтвердився за результатами обшуків, проведених в учасників цієї екстремістської організації в Одесі, двоє з яких - громадяни Російської Федерації та невизнаної Придністровської народної республіки, а третій – громадянин України, уродженець Придністров’я.

Зокрема правоохоронці вилучили засоби ураження та тисячу примірників газет, які містили заклики приєднуватись до діяльності "УНА". Під час проведення шістнадцяти обшуків також було виявлено та вилучено вогнепальну та холодну зброю, саморобні вибухові пристрої та гранати, вибухівку, військове спорядження, засоби зв’язку та внутрішні документи незаконного військового формування, які стосувались його протиправної діяльності.

Ташбаєв відомий тим, що в червні 2015 року організував так званий "Майдан 3.0", встановивши кілька наметів у центрі Києва.

сбу тероризм

Знак гривні
Знак гривні