ЄС забороняє одноразовий пластик. Хоча й не ЄС найбільше засмічує пластиком планету (ІНФОГРАФІКА)

Європарламент проголосував за заборону одноразового пластику. Законопроект набуде чинності в 2021 році.

Закон стане чинним після схвалення Європейською Радою. Оскільки представники Європарламенту та країн Європейського Союзу в грудні 2018 року узгодили всі деталі законопроекту, очікується, що при його розгляді в Європейській Раді не виникне заперечень.


Хто найбільше засмічує світовий океан (ІНФОГРАФІКА)

Результат на нашій інфографіці - в мільйонах тонн на рік. National Geographic пояснює: якби весь щорічно скидуваний у море пластик винесло на берег - на кожному метрі морського узбережжя в усьому світі опинилось би по 15 пластикових пакетів.

З 2021 року в країнах Євросоюзу буде заборонено використання одноразових виробів - зокрема, пластикового посуду, ватяних косметичних паличок, соломинок для пиття, які можуть вироблятися з інших матеріалів.

З 2024 року пластикові пляшки будуть продавати тільки з прикріпленими до них кришками.

Використання виробів із пластику, у яких поки немає екологічної альтернативи, наприклад, пластикових стаканів та упаковок для харчових продуктів, має бути обмежене. Згідно з законопроектом, країни ЄС повинні самостійно вжити заходів щодо обмеження цього виду пластику.

Низка одноразових виробів, які містять деяку кількість пластику, зокрема, вологі серветки, жіночі гігієнічні прокладки - в обов'язковому порядку на упаковці будуть супроводжуватися вказівками про негативну дію на навколишнє середовище.

Законопроект також збільшує квоти щодо розділення сміття. До 2025 року не менш як 77% пластикових пляшок повинні бути утилізовані разом з пластиковим сміттям, до 2030 року цей показник зросте до 90%. Крім того, пластикові пляшки з 2025 року мають як мінімум на 25% складатися з вторсировини, до 2030 року - на 30%.

Нагадаємо, за оцінками ООН, до 2050 року пластикових відходів у світовому океані буде більше, ніж риби, якщо людство не відмовиться від одноразових пляшок, пакетів та стаканчиків, а також косметики з пластиковими мікрочастинками.

екологія інфографіка Європа

Знак гривні
Знак гривні