Командувач НАТО в Європі: Росія може вдатися навіть до ядерної зброї

Росія може вдатися до ядерної зброї для швидких перемог над слабшими сусідами, вважає головнокомандувач об'єднаними збройними силами НАТО в Європі генерал армії США Кертіс Скапаротті. Про це він сказав на засіданні комітету Палати представників з питань збройних сил.

За його словами, російські військові серйозно вивчають можливість застосування ядерної зброї в обмежених військових конфліктах. "Я думаю, що це частина російської доктрини і їхнього способу ведення війни, якщо хочете", - цитує Скапаротті ЛБ з посиланням на "Голос Америки".

Своєю заявою він заперечив припущення, що Росія розробляє таке озброєння виключно для того, щоб потривожити Пентагон, який планує модернізувати ядерні сили США з урахуванням нових загроз.

Представники Пентагону вважають, що Росія, яка не може конкурувати з американськими військовими в тривалому конфлікті із застосуванням звичайних видів озброєння, роздумує про використання ядерної зброї для швидких перемог над слабшими сусідами, перш ніж у справу можуть втрутитися американські війська.

"Ескалація з метою домінування – ось як вони дивляться на це. І якщо ви подивитеся на модернізацію їхніх збройних систем сьогодні, то, думаю, ви зауважите, як вони можуть використовуватися саме для цих цілей у разі якоїсь ескалації. Я вважаю, що вони дійсно розробляються для цього", - сказав генерал.

За його словами, Росія підкріплює цю стратегію "активними запасами, що складаються з приблизно 2 тисяч" збройних систем, здатних доставляти "нестратегічне", тобто порівняно невелике ядерне озброєння.

"Російські запаси нестратегічного ядерного озброєння непокоять, оскільки вони підтримують хибну певність Москви у тому, що обмежене застосування першими ядерної зброї, можливо, малопотужної зброї, дасть Росії силову перевагу в кризах і в низького рівня конфліктах", - сказав Скапарроті.

зброя росія НАТО

Знак гривні
Знак гривні