Шведська залізнична станція візьме на роботу працівника, який цілий день нічого не робитиме. Розглянуть і українця

Кандидату з будь-якої точки світу вакансія гарантує хорошу стартову зарплату, щорічне її зростання, довічне працевлаштування — і лише одну робочу функцію. Спойлер: це така "економічно-мистецька" акція.

У 2025 році шведська залізнична станція відкриє вакансію, яка пропонуватиме довічну зайнятість, зростання зарплати до рівня шведських урядовців, відпустку і пенсію. Від працівника чекатимуть лише присутності на робочому місці в установлені години. Вакансія відкриється знову, лише якщо працівник захоче звільнитись, повідомляє Хмарочос із посиланням на Atlas Obscura.

Єдиним робочим обов’язком працівника стане запуск системи люмінесцентних ламп на початку та наприкінці дня.

«Довічне працевлаштування» є рефлексією на зміни у Гетеборзі, пояснює Atlas Obscura. Велике промислове місто, з якого походить марка Volvo, перетворилося на центр мистецтв і розваг. Це дає художникам привід думати, що робочий клас Гетеборга вважає себе маргіналізованим. У чернетці документа про прийом на роботу людини, якій нічого не доведеться робити, йдеться, що місто не витримує креативу, івентів, музики, іноземних запозичень тощо.

Мистецько-економічний проект належить двом шведським художникам Саймону Голдіну та Якобу Сеннебі. Atlas Obscura пише, що у своїй творчості вони часто експериментують в економічному напрямку. Для втілення «Довічного працевлаштування», яке триватиме 120 років, художники інвестують у спеціальний фонд призові кошти від Агентства публічного мистецтва Швеції і Шведської адміністрації транспорту. Загалом сума інвестицій становить бизько 650 тисяч доларів. Згідно з документом про прийом на роботу, який уклала місцева поетеса, фонд Довічного працевлаштування і стане працедавцем людини, якій нічого не доведеться робити.

Корсваген, пише Atlas Obscura, це одна з трьох нових станцій метрополітену в Гетеборзі, які будують для зменшення транспортного колапсу та створення робочих місць.

швеція курйоз

Знак гривні
Знак гривні