ІТ-сфера – чи не єдина, у якій кількість ФОПів зростає, а не падає

За останні 2 роки кількість фізичних осіб-підприємців в Україні скоротилась на 164 тисяч, однак ФОПів у сфері ІТ стало більше на 40,6 тисячі. Відповідні дані наводить Opendatabot, передає Громадське.


Скасування можливості працювати на фірму через ФОП поховає IT-індустрію (ТОЧКА ЗОРУ)

Там зазначають, що через загальне падіння кількості ФОПів частка таких підприємців в ІТ-сфері зросла з 5% у 2017 році до 7,5% нині. Загалом, ФОПів в ІТ-галузі за останні 2 роки стало на 45% більше.

«Зараз найбільша доля ІТ-підприємців є в Харківський, Київській та Львівській області. Їхня частка там становить більше 14%. На даний момент лише в категорії «Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність» зареєстровано 129,5 тисяч підприємців», — повідомляють в Opendatabot.

Там відзначають, що окрім ІТ-сфери, найбільший приріст чисельності ФОПів спостерігається у сфері програмування, надання інформаційних послуг та архітектурній сфері. Водночас в інших галузях кількість підприємців суттєво скоротилась.

Зазначимо, що таке скорочення пов’язане з запровадженням обов’язку ФОПів сплачувати Єдиний соціальний внесок навіть за відсутності доходу. Раніше такі підприємці мали сплачувати лише єдиний податок у тому разі, якщо отримають дохід.

Зазначимо, що причиною того, що деякі компанії замість того, щоб наймати працівників, укладають з ними цивільно-правову угоду як з ФОПами, є те, що таким чином роботодавець зменшує свої податкові зобов’язання. Зокрема, він звільняється від сплати 22% єдиного соціального внеску з фонду заробітної плати працівників. Крім цього, укладання таких угод позбавляє роботодавця низки обов’язків щодо соціальної підтримки працівників.

Нагадаємо, 15 лютого на сайті Мінсоцполітики опублікували законопроект, яким пропонується запровадити більш жорстку систему контролю за діяльністю ФОПів. Зокрема, у проекті забороняється використовувати ФОПи замість найму працівників. В уряді уточнили, що в разі ухвалення закону, працівникам ІТ-сфери та фрілансерам «нічого не загрожує».

Водночас в ІТ-асоціації України розкритикували ініціативу боротьби з ФОПами та повідомили, що вона несе загрозу розвиткові ІТ-сектору.


"Працювати через ФОП" може стати значно важче. За і проти (ОГЛЯД)

податки дискусія економіка опініон ІТ

Знак гривні
Знак гривні