Китай обмежив доступ до Евересту зі свого боку. Здебільшого — через сміття (ФОТО)

Влада Китаю ухвалила рішення на невизначений термін обмежити сходження на вершину. Вирушати у базовий табір на висоті понад 5 тисяч метрів і вище зможуть лише альпіністи, які матимуть спеціальні дозволи. Цьогоріч їхня кількість обмежена до 300 осіб. Утім, їх зобов'яжуть прибирати сміття за собою.

Звичайним туристам буде дозволено відвідувати райони навколо монастиря Ронгпо на висоті майже 5 тисяч метрів над рівнем моря, - передає Громадське.

Найвище сміттєзвалище світу

Саме так часом називають Еверест. Щороку кількість побутових і людських відходів лише зростає, згідно з підрахунками Комітету контролю забрудення Сагарматхи, непальської організації, що відповідає за чистоту гори. Скільки точно сміття на Евересті — достеменно невідомо, але щоразу його прибирають тоннами.

Наприклад, за минулий сезон вивезли 8,4 тонн сміття — лише з тієї частини гори, що вище 5 кілометрів, повідомляє АВС.

Відходи вивозять уже після завершення сезону сходжень — навесні. Дорогою до вершини — чи з неї — люди залишають порожні пляшки, жерстяні банки, оксигенові каністри, зламане обладнання і намети, ба навіть мертві тіла. Цьогоріч також планується забрати тіла мертвих альпіністів з так званої «зони смерті» вище 8 кілометрів, де повітря занадто рідке, аби довго виживати.

Еверест розташований на кордоні двох держав: Китаю та Непалу. Більшість туристів все-таки обирає маршрут із Тибету, оскільки до базового табору там можна доїхати автівкою. А більше охочих — означає більше сміття.

Влада Непалу наказала туроператорам зменшувати забрудненість за допомогою депозитної системи. Туристи повинні лишити заставу розміром приблизно 5 тисяч доларів. Свої гроші вони отримують назад тільки якщо наглядачі підтвердять, що їхня експедиція не забруднила гору ще більше. Тож на докази вони мають винести з собою чимало відходів.

Крім того, туристів штрафують, якщо вони не приносять з експедиції мінімальну кількість сміття, 8 кілограмів.

Ситуація погіршилася у 2015, після землетрусу, що забрав життя 9 тисяч людей у Непалі — а чимало кемпінгів на горі залишив покинутими. Влада Непалу закликає туристів забирати по дорозі сміття і звідти, а місцевим жителям навіть платить по 2 долари за кілограм відходів. Крім того, для вивезення сміття задіюють яків, а з вищих точок — літаки.

Детальніше на Громадському

екологія суспільство туризм Китай непал

Знак гривні
Знак гривні