Ультраправій австрійці, яка закликала Путіна ввести війська, дали 14 років. Поплічникам - від 9 місяців до 10 років тюрми

Лідерка підпільної радикальної організації “Staatenbund Österreich” Моніка Унгер, яка заперечувала легітимність існування Австрійської держави і закликала війська Путіна, засуджена до 14 років ув’язнення.

МОНІКА УНГЕР

Таке рішення ухвалив кримінальний суд Граца (австрійська федеральна земля Штирія), визнавши Унгер винною у державній зраді.

Всього у справі проходили 14 осіб. Заступник Моніки Унгер, колишній поліцейський, отримав 10 років в’язниці, решта – від 9 місяців до 3 років позбавлення волі.

Відповідно до позиції суду, вирок має бути чітким сигналом того, що злочини проти держави в Австрії толеруватися не будуть.

Прихильники “Staatenbund Osterreich” належать до так званих “Staatsverweigerer” (“ті, що заперечують державу”) – кола осіб, які не визнають законів Австрійської держави, створюють паралельне суспільство, підпільно виготовляють свої посвідчення особи, водійські права та інші “документи” й “довідки”.

Обвинувачені виступали за повалення державної влади та створення перехідного військового уряду. Самозвана “президентка Конфедерації Австрії” Унгер навіть зверталася до президента РФ Володимира Путіна з проханням ввести війська та передати їй владу.

Згідно з даними австрійської прокуратури, загалом у країні налічується близько 2700 прихильників “Конфедерації Австрія”, яка була заснована 2015 року.

Самозвана “президент” Моніка Унгер – колишній місцевий політик від ультраправої Австрійської партії свободи (FPO). Вона разом з іще 26 особами була затримана під час рейдів правоохоронців по всій країні у квітні 2017 року.

Перед судом постали 14 членів організації на чолі з лідеркою. Їх обвинуватили в державній зраді, в участі у ворожому до держави утворенні, а також у шахрайстві (члени організації платили різноманітні внески, які концентрувалися в руках “президента”).

За інформацією прокуратури, обвинувачені планували створити “перехідний уряд” за допомогою військових. З цією метою вони комунікували з військовими, спонукаючи їх долучитися до “спільної справи”. Також планувалося заарештувати членів федерального та земельного урядів Австрії і Штирії, інших представників влади. З цієї метою з серпня 2016-го по квітень 2017 року було видано “ордери на арешт” 216 осіб. У квітні 2017 року радикали мали намір захопити місцевий суд у Граці, щоб там вчинити “народне правосуддя”.

Повідомлялося, що після того, як військових не вдалося залучити, “президент” Моніка Унгер зверталася з листом до Путіна, прохаючи ввести війська – скаржилася президенту Росії, що “австрійські чиновники не сприймають її серйозно”.

Австрійські прокурори зазначають, що “Staatenbund Osterreich” схожа за своєю суттю до руху “рейхсбюргерів” (Reichsburgern) – ультраправого руху в Німеччині, прихильники якого не визнають легітимність існування Федеративної Республіки Німеччина та вважають себе громадянами “Другого німецького Рейху”.

Новинарня

радикали путін австрія кримінал

Знак гривні
Знак гривні