Facebook видалив російську тролеферму, яка маскувалася під українців (СКРІНШОТИ)

"Ми видалили координовану неавтентичну поведінку, що походить із Росії", — так це назвав Facebook у своєму прес-релізі. Окремо зазначається, що значна частина акаунтів спрямовувала пропаганду саме на територію України.

"Дві операції, які ми виявили, походили з Росії — одна діяла в різних країнах, а інша саме на Україну... вони використовували подібну тактику, створюючи мережі акаунтів, які брехали іншим про те, хто вони та що роблять".


Facebook показав, де знаходяться модератори сторінок. Нічого нового: "зрада" шириться з Росії

Про це розповів голова відділу кібербезпеки Facebook Натаніель Глейхер, передає «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що скоординована поведінка тепер уже видалених акаунтів нагадувала діяльність Росії до початку виборів у США.

«Особи, які стоять за цими обліковими записами, переважно представлялися українцями й використовували різні фіктивні облікові записи, одночасно ділячись місцевими українськими новинами на різні теми, такими як погода, протести, НАТО та стан здоров'я у школах», — написав голова відділу кібербезпеки Facebook Натаніель Глейхер.

За його словами, видалені сторінки охоплювали аудиторію чисельністю близько 180 тисяч користувачів у Facebook і понад 55 тисяч в Instagram. На рекламу акаунтів витрачалося майже $25 тисяч, вона вся оплачувалася рублями. Їхня активність спостерігалася з січня по грудень 2018 року.

У той же час Глейхер додав, що перевірку цих сторінок і акаунтів ще не завершили.

Що вже виявлено

364 сторінки, що походять із Росії, координовано діяли в Прибалтиці, на Кавказі, в Середній Азії, в Східній та Центральній Європі. У повідомленні йдеться проте, що забанені сторінки поширювали настрої проти НАТО, підтримували протести, та антикорупцію (some of the Pages frequently posted about topics like anti-NATO sentiment, protest movements, and anti-corruption).

135 тисяч доларів витрачено на їх рекламу.

Окремо - видалено 107 сторінок в ФБ та 41 в Інстаграмі, які походять з Росії та поширювали інформацію на Україну. Цікаво, що порадили звернути увагу саме на це правоохоронці США.

На такі сторінки окремо витрачено 25 тисяч доларів на рекламу.

Індивіди, що керували цими сторінками, представляли себе як українці та поширювали українські новини на різні теми.

Це, зокрема, були сторінки з назвами Poltava Today, Kropyvnytsky Today, Odesa Today тощо і не тільки. Не завжди "зрадницький" чи "антиукраїнський" контент був самоочевидним.

Ось приклади видаленого контенту саме для України:

Facebook заявив, що продовжуватиме викривати подібні зловживання, зокрема у світлі важливих політичних моментів та виборів у всій Європі в цьому році (зокрема, в Україні - ТЕКСТИ).

Про подібну тактику російської пропаганди Тексти писали ще в жовтні 2016 року в дослідженні Тролесфера. Як мережа російських тролів у Фейсбуці розганяє "зраду"

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

соцмережі вибори-19 росія пропаганда фейсбук

Знак гривні
Знак гривні