Фінляндія масово вчить своїх громадян користуванню штучним інтелектом (ІНФОГРАФІКА)

Ще рік тому 59-річна дантистка Яана Партанен із маленького фінського містечка Міккелі поняття не мала, що значить "машинне навчання" чи "нейромережі". А тепер вона потроху кодує штучний інтелект.

Вона - лише одна з десятків тисяч людей, які беруть участь у великому експерименті в Фінляндії, спрямованому на те, щоб іти в ногу з розвитком технологій, - пише Politico.eu.

Ось маркетингове дослідження за кінець 2017 року - відтоді Фінляндія продовжує просуватися вперед:

Ідея по-нордичному проста. Навчи 1% населення - лише 55 тисяч осіб - основам технологій штучного інтелекту, а потім хай учаться дедалі більше людей.

Все почалося з безкоштовних курсів, а зараз експеримент здобув підтримку як держави, так і приватних корпорацій. Швидкий занепад Nokia навчив Фінляндію: щоб залишатися конкурентною, потрібно вкладатися в освіту людей.

Фінляндія розуміє, що конкурувати з Китаєм і США вона не може - тому намагається зайняти нішу світового лідера у практичному застосуванні штучного інтелекту.

"Ми ніколи не матимемо досить грошей, аби стати лідером - але інша річ, як ми використаємо штучний інтелект", - каже міністр економіки Міка Лантілаа.

У першу чергу Фінляндія намагається не створити покоління технарів - а змусити значну частину населення розуміти, що таке штучний інтелект і як ним користуватися.

Ідеться про "освіту упродовж усього життя", яка, звісно, змінюватиметься з розвитком технологій.

Детальніше на Politico (англ)

Читайте також на Текстах Націоналізм штучного інтелекту. Чому технології машинного навчання призведуть до глобальної нестабільності

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

фінляндія технології майбутнє інфографіка досвід

Знак гривні
Знак гривні