Бізнесмен з Харкова, якого шантажем вербувала ФСБ, звернувся до СБУ

У квітні 2018 року під час оформлення вантажу на російській митниці український підприємець був завербований співробітниками ФСБ РФ, про що він розповів СБУ.

Представники ворожої спецслужби, погрожуючи конфіскацією вантажу й транспортного засобу та притягненням до кримінальної відповідальності за сфабрикованою справою, змусили його підписати зобов'язання про таємну співпрацю.

За завданням ворога, через особисті зв'язки в митних і прикордонних органах України підприємець мав збирати інформацію про місця дислокації, чисельність та шляхи пересування українських військових на прикордонних територіях, відомості про персональний склад прикордонних нарядів, співробітників Служби безпеки в складі цих підрозділів.

Отриману інформацію українець мав особисто повідомляти кураторам під час закордонних поїздок.

Повернувшись в Україну, наш співвітчизник одразу звернувся в Управління Служби безпеки України в Харківській області та повідомив про факт свого вербування спецслужбами РФ.

В СБУ нагадують, що згідно з ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України громадяни, які не вчинили жодних дій для виконання злочинного завдання іноземної держави, організації або їх представників, і добровільно повідомили органи державної влади про свій зв'язок з ворожою спецслужбою, звільняються від кримінальної відповідальності.

кримінал росія сбу агресія фсб

Знак гривні
Знак гривні