П'ять міфів і вкидів про Православну церкву України

Слухаючи чергового оратора, який став для вас експертом у цьому році через дефіцит коментаторів, розрізняйте аналітику «церковних чвар» від аналітики глибинних церковних процесів. Джерело повідомлення (ображене, яке бачить себе таким, що програло) — вже саме по собі є повідомленням. Церкві не уникнути боротьби між групами впливу, і часом спроби впливати на неї будуть походити ззовні.

Про це пише Лана Самохвалова для Укрінформу.

"Не зважайте, нам наразі нема що аналізувати, окрім чуток. Але на деякі чутки, які вже крутяться у ЗМІ, я б хотіла дати парочку роз’яснень. Ось вам моя аналітика вкидуваних меседжів.

Чутка 1. Новою церквою буде керувати почесний предстоятель Філарет

Це неправда. Новою церквою керуватиме новий предстоятель митр. Епіфаній. Чи будуть впливати на рішення церкви постійні члени Синоду, представники трьох православних юрисдикцій, які залишатимуться там незмінно та не піддаватимуться ротації? Будуть. Всі троє предстоятелів та представник МП, і владики Сімеон і Макарій, і почесний предстоятель Філарет також. Вони старші, дещо вони бачать краще. Їхня точка зору, зрештою, матиме попит серед молодих керівників церкви. Але це не означає, що митрополит Епіфаній поступиться своїм голосом та місією.

Чутка 2. Вибори міг виграти інший кандидат

Міг. Але не виграв. Дозвольте собі побачити в цьому не лише залаштункові ігри, а Промисел. Кампанія включала різний інструментарій, але митр. Епіфаній не мав фінансування, на відміну від інших, і був готовий відмовитися від посади. Але, зрештою, він двічі постриженик патріарха Філарета. А висвячування, хіротонія — це не просто покладання рук, це духовний зв’язок. Філарет мав право на наступника. Є історична логіка у цьому результаті виборів.

Чутка 3. Грекам подобається інший кандидат

А ви у греків запитували? Чи вам ображені розповіли? Фанар — це багато людей. Хтось комусь через треті руки сказав. А мені греки сказали, що він їм подобається. Новий митрополит комунікує з Його Всесвятістю, і Вселенська церква посяде своє місце в душах нашої пастви. У митрополита Епіфанія розпочинається окрема історія стосунків із Матір’ю Церквою, і навряд чи цьому завадять ті, хто бачив на його місці себе.

Чутка 4. Церква не буде демократичною, роль мирян буде зведена нанівець

Давайте не будемо продукувати конфлікти та тривоги. УПЦ КП (те, що нею було) не була улюбленицею влади, вона трималася на підтримці вірних та кліру. Новий статут — плід співпраці Вселенської церкви та нового керівництва Єдиної Помісної. Але не лише Регламент, а й традиція визначає характер відносин у церкві. І лише недоброзичливці можуть однозначно стверджувати, що тут не було традиції демократії.

Чутка 5. Церква не робитиме реформу

Це неправда. Кожна парафія має і матиме певну свободу, в тому числі в оновленні молитовного життя, у тому числі й можливості Причастя без сповіді для випадків, коли вірянин сповідається часто, у тому числі й у послабленні посту. Мені це гарантували та запевняли, що таку свободу церква має й зараз. З календарною реформою треба трохи почекати.

* * *

Я пропоную взяти паузу на сто днів перед тим, як оцінювати дії нового предстоятеля. Дамо три місяці блаженнішому митрополиту Епіфанію та поговоримо про перші підсумки на Благовіщення. Прекрасне свято та гарний день! А поки що блаженніший Епіфаній не зробив нічого, за що нам було б прикро, правда ж?

релігія соцмережі Церква

Знак гривні
Знак гривні