Ринок нерухомості в Україні й Києві падає. Бо бульбашка була роздута у 2017

Без паніки - це не рецесія, а просто падіння порівняно з бульбашкою минулого року.

Liga.net повідомляє, що вартість нерухомості падає як в цілому по всій території країни, так і в Києві зокрема. Це пов’язано зі зниженням обсягів продажів нерухомості в порівнянні з «бумом» на ринку минулого року.

Згідно зі звітом, однією з причин падіння ринку нерухомості у 2018 стали вдвічі більші, ніж у 2016, об’єми введення квартир в експлуатацію 2017 року.

Як пояснили в НБУ, на це вплинули два фактори: минулого року в Києві діяла знижена ставка пайової участі (зі знижкою 50%) та зміна процедури отримання дозвільної документації.

«Перший фактор, безумновно, частково вплинув на ринок і підштовхував девелоперів не відкладати терміни. А ось другий на об’єми введення вплинути не міг, оскільки переважно відзначився на нових об’єктах, які будуть введені лише через пару років», – коментує Liga.net прес-секретар корпорації Укрбуд Глеб Шемовньов.

На думку Шемовньова, вищі показники 2017 року спричинені будівельним бумом, що виник під час девальвації 2014 року: українці почали вкладати гривню в будівництво, щоб зберегти її від знецінення. Як пояснює Шемовньов, тоді попит породив пропозицію, і забудовники почали втілювати проекти, що потребують 2-3 років на реалізацію. Так утворився бум 2017 року.

Наступною причиною цьогорічного падіння ринку нерухомості експерти у матеріалі Liga.net називають збільшення кількості трикімнатних квартир і зменшення однокімнатних. «Зараз один потенційний покупець квартири в економ-класі обирає приблизно з 50 варіантів», — зазначає Liga.net керівний партнер консалтингової компанії SV Development Сергей Степенко. На його думку, ринок перенасичений пропозиціями, зокрема, в економ-класі.

Згідно з даними Liga.net, ринок нерухомості впав також через переважання крупних системних забудовників і скорочення частки забудовників-початківців. В НБУ також прогнозують зниження пропозиції житла в майбутньому: впродовж січня—вересня 2018 було видано на 85% менше дозволів на будівництво, ніж за цей же період минулого року. Крім того, у 2018 році набули чинності нові державні будівельні норми (ДБН), що підвищують якість житла та території навколо нових будинків.

Насамкінець, у Liga.net зазначають, що зниження об’ємів введення в експлуатацію житла не є провалом. А, натомість, повертає ринок нерухомості в столиці до середніх показників.

ринок будівництво

Знак гривні
Знак гривні