Кожен п'ятий українець відчував депресію в останній місяць

При цьому майже ніхто не звертається по професійну допомогу.

Понад 20% українців відчували депресивний стан протягом останнього місяця і лише близько 6% із тих, хто має симптоми - зверталися по медичну допомогу.

Такі дані озвучила на презентації результатів Всеукраїнського дослідження "Індекс Здоров’я. Україна — 2018" доцент Національного університету "Києво-Могилянська академія" Тетяна Степурко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Від 19,6% до 22,6% українців відчували симптоми депресії протягом останнього місяця. Найбільшою ця частка була в Івано-Франківській та Чернівецькій областях; найменшою — у Волинській та Житомирській. Тільки 6,4% респондентів серед тих, хто мав хоча б один симптом депресії, зверталися до медичного працівника", - сказала Степурко.

Дослідження "Індекс здоров’я. Україна" організоване та проведене Міжнародним фондом "Відродження", дані зібрано Київським міжнародним інститутом соціології у червні-липні 2018 року, а також у попередні роки — 2016 та 2017. Звіт підготовлений дослідниками та викладачами Школи охорони здоров’я Національного університету "Києво-Могилянська академія" та Київського Міжнародного Інституту Соціології. У ньому представлені результати загальнонаціонального репрезентативного соціологічного опитування про стан здоров’я людей, здорову поведінку та звернення по медичну допомогу в Україні. Звіт розрахований на широке коло читачів.

Початок серії опитувань із вивчення задоволеності медичною допомогою, ставлення до реформ системи охорони здоров’я, здорової поведінки й досвіду звернень і витрат на медичну допомогу в Україні було розпочато у 2016 р. завдяки фінансовій підтримці Міжнародного фонду "Відродження". У цьому ж році було проведено перше масштабне опитування представників домогосподарств —репрезентативне для країни в цілому та для кожної області зокрема. У 2016 – 2018 рр. збір даних здійснював Київський міжнародний інститут соціології (КМІС). У 2018 р. опитування проведено в червні–липні, а в 2016–2017 рр. опитування відбувалося в травні-червні (загальна кількість респондентів — понад 10 000 осіб).

Укрінформ

медицина соціологія

Знак гривні
Знак гривні