Нацбанк подав позов на 6.6 млрд грн проти Коломойського. У швейцарський суд

Національний банк 18 грудня подав позов на 6,64 млрд гривень проти Ігоря Коломойського, колишнього співвласника ПриватБанку, за місцем його проживання в першу інстанцію Суду республіки і кантону Женеви.

Про це повідомила прес-служба НБУ, - передає ЛБ.

Позов стосується стягнення за особистим дорученням, наданим у 2016 році за п'ятьма кредитними договорами. Цей позов - це продовження судового розгляду, розпочатого в червні 2018 року.

"Швейцарська система правосуддя перед подачею позову передбачає необхідність подачі судової претензії, з якою Національний банк звернувся ще на початку червня. Оскільки всі спроби Національного банку врегулювати питання погашення Ігорем Коломойським заборгованості за кредитами рефінансування в досудовому порядку не були успішними, регулятор, на жаль, був змушений подати позов у встановлений швейцарської системою правосуддя термін, щоб захистити свої законні права та інтереси", - пояснив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

НБУ повідомив, що на початку червня НБУ подав в українські суди 147 позовів проти Коломойського і пов'язаних з ним 32 компаній - майнових поручителів.

Станом на 18 грудня господарські суди вже ухвалили 20 рішень на користь Національного банку про звернення з приводу стягнення на предмети іпотеки за зобов'язаннями ПриватБанку на загальну суму 1,2 млрд грн. 17 з них вже набули чинності, стосовно 14 справ виконавчі документи скеровано в органи Державної виконавчої служби для примусового виконання.

Нагадаємо, що між ПриватБанком і його колишніми власниками зараз тривають судові розгляди у Великобританія. Наприкінці минулого року лондонський суд заморозив активи Коломойського і Геннадія Боголюбова по всьому світу на $2,5 млрд як забезпечувальний захід за позовом державного ПриватБанку, який підозрює екс-власників у виведенні грошей. У грудні 2018 року той самий суд визнав, що арешт активів був необґрунтованим і запропонував судитися в Україні або у Швейцарії.

21 грудня 2016 року ПриватБанк перейшов у держвласність. Держава отримала 100% у його капіталі і витратила десятки мільярдів гривень на його докапіталізацію.

банки коломойський

Знак гривні
Знак гривні