УПЦ МП зібралася на позачерговий Синод

Українська православна церква Московського патріархату скликала позачергове засідання Синоду, який очолив митрополит Онуфрій.

На Синоді представники церкви планують розглянути питання, «пов’язані з викликами, що постають перед «Українською православною церквою». Засідання відбулося через день після створення незалежної від Москви Православної церкви України.

На засідання УПЦ МП прибули митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан та інші, - передає Громадське.

Після того, як в Україні створили єдину Православну церкву — у державі перестали існувати УПЦ Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква. Вони саморозпустилися, а нова церква є їхньою спадкоємицею.

Водночас УПЦ Московського патріархату продовжить існувати окремо, однак її присутність в Україні більше не відповідає канонам.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Києві створили Православну церкву України. Предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія, представника УПЦ КП.

Тепер новий очільник Православної церкви в Україні поїде до Константинополя (Стамбул) та 6 січня отримає від Вселенського патріарха Варфоломія томос — грамоту про створення єдиної автокефальної церкви в Україні. Таким чином, процедуру отримання церковної незалежності буде завершено.

Російська православна церква (РПЦ) назвала «канонічно нікчемним» Об’єднавчий собор у Києві.

Від УПЦ МП на Соборі було два митрополити. Після собору в церкві заявили, що його учасники більше до УПЦ МП не причетні — йдеться про митрополита Олександра Драбинка та митрополита Симеона.

На Об'єднавчому соборі також затвердили статут нової церкви. Тисячі людей прийшли на Софійську площу, аби взяти участь у події.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії України, а також офіційно затвердив, що церквою-матір’ю України є Константинополь.

У відповідь на це синод РПЦ у Мінську вирішив розірвати відносини з Константинополем. Константинополь, зі свого боку, відмовився розривати відносини з РПЦ.

Помісна церква — це об'єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави та зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

релігія Церква

Знак гривні
Знак гривні