НАТО вимагає у агресора відпустити українських моряків. Європарламент вимагає не пускати російські кораблі в порти ЄС

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс серйозно засуджує агресивні дії Росії в Азовському морі та Керченській протоці. У НАТО закликали Росію звільнити захоплених українських моряків.

«Ми дуже занепокоєні проблемами з Росією. Ми хочемо, аби Росія звільнила всіх моряків та забезпечила вільне пересування в Азовському морі. Ми серйозно засуджуємо дії Росії і не приймаємо її агресію проти України, що порушує українську суверенність і цілісність», — сказав генсек НАТО, якого цитує Громадське.

Порошенко передав генсеку НАТО список прізвищ російських військових, які причетні до захоплення українських суден у морі.

«За підсумками моїх переговорів з представниками Європейської Ради, ми сподіваємося, що санкції проти РФ будуть продовжені – за невиконання Мінських угод за проведення незаконних виборів, повне ігнорування Росією міжнародного права та агресію проти України», — заявив Порошенко.

Нові санкції й недопуск кораблів

Раніше Європарламент закликав країни ЄС закрити порти для суден РФ та ввести нові санкції проти Росії.

Європейський парламент 12 грудня ухвалив резолюцію, у якій закликає країни-члени ЄС закрити для російських суден, які прибувають з Азовського моря, доступ до портів Євросоюзу до того часу, поки Росія не звільнить прохід Керченською протокою в Азовське море. Також Європарламент закликав запровадити санкції проти РФ через агресію у Азовському морі.

«Європарламент закликає країни-члени закрити доступ до портів ЄС для російських суден, які прибувають з Азовського моря, доки Росія не відновить вільну навігацію через Керченську протоку та в Азовському морі», — йдеться у резолюції.

Європарламентарі також засудили напад Росії на українські кораблі 25 листопада біля Керченської протоки та закликали негайного і безумовного звільнення українських кораблів та моряків, які повинні мати статус військовополонених.

З огляду на дії Росії в Керченській протоці, депутати ЄС закликали підготувати додаткові санкції.

«Закликаємо ЄС та держави-члени запровадити цілеспрямовані санкції в разі, якщо 24 українських військовослужбовці не будуть звільнені та якщо матиме місце подальша військова ескалація», — наголошується в документі.

Європейський парламент 11–12 грудня підбивав підсумки та дав свою оцінку реформам, які були здійснені в Україні з моменту, коли два роки тому набрала чинності Угода про асоціацію між Україною та ЄС.

У звіті на цю тему, підготовленому доповідачем з питань України, німецьким євродепутатом Мікаелем Ґалером, відображені не лише оцінки прогресу, а й виклики, що стоять перед Україною. Зокрема, пропонують кроки для посилення тиску на Росію через нещодавню агресію в Керченській протоці та вимагають посилених дій для подолання української корупції.

Зведений варіант резолюції був підтриманий голосуванням на пленарній сесії Європарламенту 12 грудня.

Нагадаємо, при виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку. РФ захопила в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, їх перевезли до московських слідчих ізоляторів «Лефортово» і «Матроська тиша».

азов росія НАТО агресія Європа

Знак гривні
Знак гривні