Старі вугільні шахти - досконалі нові ферми, що працюватимуть круглий рік (ФОТО)

Закинуті вугільні шахти можна використати як велетенські підземні ферми для вирощування овочів і трав. При цьому вони можуть давати в десяток разів більші врожаї, ніж ферми на землі. Більше того, це дешевше за "вертикальне фермерство" у великих теплицях.

Про це йдеться в матеріалі ВВС. Науковці розробили подібний план для закинутих з часів Тетчер вугільних шахт у Великобританії - проте зрозуміло, чому це цікаво також і для України:

План підземної ферми в закинутій шахті

На таку ферму мало впливатимуть сезонні зміни погоди - вона може працювати круглий рік. Їй не страшні бурі, гради, посухи - а стабільну температуру підтримувати буде легше, ніж у тій же теплиці. На обігрів піде значно менше енергії.

Як відомо, вже зараз деякі культури вирощують під землею, як-от шампіньйони в підвалах, у тому числі в підвалах звичайних будинків.

Окремо на подешевшання виробництва їжі вплинув нещодавний розвиток технологій: LED-лампи споживають удесятеро менше енергії, ніж давніші лампи денного світла.

Шахти часто розташовані в містах чи поблизу них - як у Британії, так і, наприклад, на тимчасово окупованому (та й підконтрольному) Донбасі. Це також зробить дешевшою вирощену в них їжу - як-от свіжі овочі взимку для супермаркетів:

Ось так може виглядати окрема шахта, пристосована для вирощування їжі:

Повний матеріал - на ВВС (англійською)

донеччина британія наука майбутнє аграрії

Знак гривні
Знак гривні