Зібрані у Криму передачі для українських полонених моряків привезли в СІЗО в Москву

Кримськотатарські активісти приїхали в Москву, щоб передати захопленим українським військовослужбовцям, які перебувають у СІЗО "Лефортово", зібрані на півострові речі та продукти.

"Ми з друзями, відчайдушними і відважними людьми, взяли на себе відповідальність привезти зібрані в Криму передачі, речі, продукти. І за допомогою наших друзів тут у Москві передати їм (українським морякам. - Ред.) у руки, щоб вони, перебуваючи в тому настільки невеселому місці, почувалися нормально", - пояснив активіст Наріман Джелялов.

Нагадаємо, ВМС ЗС України 25 листопада повідомили, що прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Зокрема, російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, а також втрачено рятувальний пліт.

ВМС ЗСУ підкреслюють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявляють, що три українські військові кораблі в Азовському морі "незаконно увійшли в територіальні води РФ і попрямували до Керченської протоки".

Пізніше ВМС України повідомили, що катери ФСБ РФ вогнем на ураження пошкодили МБАК "Бердянськ", є поранений. А потім заявили про захоплення всіх 3 кораблів спецпризначенцями РФ і шести поранених.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, а також це стосується внутрішніх вод Азово-Керченської акваторії.

30 листопада моряків перевезли в Москву.

Цензор

азов протест крим агресія анексія

Знак гривні
Знак гривні