Сибірський єдиноріг, як і мамонт, жив одночасно з людьми

Команда вчених опублікувала дослідження, в якому стверджує, що гігантський волохатий носоріг Elasmotherium sibericum, якого ще називають «сибірським єдинорогом», вимер усього близько 39 тисяч років тому і застав неандертальців та первісних людей.

Раніше вважалося, що ця гігантська тварина, вага якої сягала 3,8 тонн, вимерла значно раніше — від 100 до 200 тисяч років тому.

Проте радіовуглецевий аналіз знайдених рештків 23 особин цього виду вказав на значно пізнішу дату – близько 39 тисяч років тому. Це означає, що ранні люди співіснували з цими тваринами на територіях сучасних Східної Європи та Центральної Азії.

Крім цього, дослідникам вдалось виявити ДНК цього давнього носорога. За попередніми даними, «сибірський єдиноріг» відділився від групи сучасних носорогів понад 40 мільйонів років тому. Після його зникнення, нинішні носороги стали останніми представниками цієї групи.

Вивчивши рештки, вчені допустили, що «єдинороги» могли вимерти через специфічний раціон. Судячи по зубах, ці тварини харчувались сухотрав’ями та жорсткими чагарниками. Коли Земля почала відходити від льодовикового періоду близько 40 тисяч років тому, луги з такими рослинами почали зникати, що, ймовірно, і призвело до вимирання цих носорогів.

Вчені мають надію, що їхнє дослідження допоможе краще зрозуміти, яким чином можна зберегти від вимирання останні 5 видів носорогів, які зараз живуть на планеті.

Громадське

наука історія природа

Знак гривні
Знак гривні