У Києві відбувся показ вистави за п'єсою Сенцова. Офіційна прем'єра - 7 грудня

У Києві в Національному центрі Олександра Довженка відбувся допрем'єрний показ вистави «Номери» за мотивами п’єси українського політв'язня Олега Сенцова. «Номери» — розповідь про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи, отримати утопічну свободу, але продовжує бігти по колу.

За сюжетом, персонажів п’єси переселили до старого цирку — занедбаної структури з літнім художнім керівником.

Його мрії про цирк вже не збігаються з тим, що є сьогодні. Він не витримує цього і йде з цирку.

Своєю п'єсою, за словами режисерки, група хотіла наголосити, що Сенцов — це людина, яка має право жити у вільній країні, говорити, що думає, і займатися своєю справою.

«Кажуть, що п’єса Олега пророча. Але нині майже будь-яка п’єса, у якій йдеться про сумне і яка закінчується погано, пророча для України. Ми говоримо про інше — про те, що ми підтримуємо Олега. Для мене він герой. Ми ставимо п’єсу не для того, щоб сказати, що Олег Сенцов — український драматург», — підкреслила режисерка.

Акторка Римма Зюбіна зазначили, що п’єса «Номери» «не така традиційна українська драматургія, до якої звикли глядачі».

Кожен персонаж у п’єсі мав свій номер. Зюбіна грала «шістку».

«Хоча Олег і писав, що це фарс, у нас ця історія досить драматична. У цих персонажів є можливість вибору, але чи здатні раби зробити правильний вибір? Чи хочуть вони змінити устрій, в якому вони живуть? Як можна з людей зробити істот без імен, без прізвищ, лише з номерами?», — пояснила Зюбіна.

Актор Андрій Ісаєнко зазначив, що «це вистава про те, як люди не можуть зробити правильний вибір, бо це страшно». «Про те, як людина стає пристосуванцем у будь-яких обставинах», — висловив думку актор.

Прем'єра вистави «Номери» запланована на 7 грудня.

Проект привертає увагу до проблеми ув’язнення українського режисера.

За матеріалом Громадського

мистецтво репресії сенцов суспільство

Знак гривні
Знак гривні